© AFP

Turkije geeft mogelijke fouten bij massale ontslagen toe

De Turkse premier Binali Yildirim heeft mogelijke fouten bij de massale ontslagen na de mislukte staatsgreep toegegeven en zijn autoriteiten opgeroepen het onderzoek grondiger te voeren. “We hebben vanaf het begin aanvaard dat in deze zaak niet honderd procent correct kon opgetreden worden”, zei Yildirim donderdag in een toespraak voor gouverneurs in Ankara. “Als er fouten zijn gebeurd, moeten die ongedaan gemaakt worden.”

Door de intransparante structuur van de Gülenbeweging is het erg moeilijk om haar “relatienetwerk” te ontvlechten. Turkije acht de islamitische prediker Fethullah Gülen voor de couppoging van midden juli verantwoordelijk.

Yildirim kondigde “crisiscentra” in de provincies aan, tot wie de betrokkenen zich kunnen richten. Aanklagers, rechters en gouverneurs verklaarden aan Yildirim: “We zullen niet uit wraakgevoel, maar uit gerechtigheid handelen”. Alle twijfelgevallen moeten “ernstig” onderzocht worden om fouten te vermijden.

Vorige vrijdag werden bijna 50.000 staatsambtenaren onder andere wegens steun aan een terreurorganisatie per nooddecreet ontslagen. Eerder waren al bijna 80.000 personeelsleden van de openbare diensten geschorst. Hun ontslag wordt nog onderzocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer