Tobback: "De meerderheid is collectief veranwoordelijk voor het terugsturen van Soedanese asielzoekers"

De regering moet de crisis rond het terugsturen van Soedanese asielzoekers niet in de schoenen van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) schuiven. Dat zegt het socialistische boegbeeld Louis Tobback in een gesprek met Knack. De hele regering steunde de aanpak van Francken,  ze moet van hem dus geen zondebok maken.   

Tobback is genuanceerd over het algemene asielbeleid van Francken. Volgens hem ligt dat in het verlengde van wat hij zelf deed als minister van Binnenlandse Zaken eind de jaren 90. "Ook ik vond dat de Belgische overheid niet de indruk mag geven dat ze de pedalen kwijt is", zegt Tobback. "Ik was zelfs vragende partij om bevoegd te worden voor asiel omdat de politiek beetje bij beetje haar legitimiteit aan het verliezen was door het slecht beheerde asieldossier. "

"Veel van wat Francken doet, zou ik ook doen, maar hij geniet er te veel van", zegt Tobback. "Je moet de asielproblematiek aanpakken en je moet dat zelfs met overtuiging doen, maar je moet niet wellustig komen pochen dat je weer zoveel criminelen op het vliegtuig hebt gezet". En in het dossier van de Soedanezen is het volledig misgegaan, maar dat is niet alleen de schuld van Francken zelf.

Soedan

Eind vorig jaar ontstond er een politieke rel nadat was gebleken dat een aantal Soedanese asielzoekers die vanuit ons land werden teruggestuurd mogelijk gefolterd werden bij hun terugkomst in hun land. Om de asielzoekers te identificeren had ons land een beroep gedaan op Soedanese "ambtenaren". Toen dat bekendraakte, besloot de regering het terugsturen van Soedanezen voorlopig op te schorten, tot een onderzoek meer duidelijkheid heeft gebracht.

Al in oktober kreegt Francken een nota van het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen die hem waarschuwde voor de risico's die de Soedanezen in eigen land liepen. Er was dan ook fel protest tegen het uinodigen van de Soedanese "ambtenaren", maar dat werd door de regering weggewuifd.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verklaarde dat de samenwerking met de Soedanezen volkomen normaal is omdat alle Europese landen hetzelfde doen. Ook premier Michel benadrukte dat de regering de komst van de Soedanese ambtenaren steunde. De verontwaardiging van CD&V-voorzitter Wouter Beke en parlementslid Nahima Lanjri kwam ook erg laat.

Collectieve verantwoordelijkheid

"Als het slecht afloopt met een aantal van die teruggestuurde personen, is dat de collectieve verantwoordelijkheid van de hele meerderheid, dus van de hele regering en de parlementsleden van de meerderheid, die gewoon hebben laten begaan", stelt Tobback. "Allemaal hadden ze de kans om Francken tegen te houden, maar ze hebben dat niet gedaan. Ze hebben zelfs uitdrukkellijk bevestigd dat hij handelde met hun akkoord en medeweten. Dan moeten ze de crisis niet in zijn schoenen schuiven. Je moet van Theo Francken geen zondebok maken."

Francken is dus net zo verantwoordelijk als de rest van de regering voor het naar België halen van de Soedanese geheime dienst. "Hij kan met grote stelligheid zeggen dat de hele regering achter hem stond in zijn schandalige optie om Soedanezen uit te wijzen die vooraf door vertegenwoordigers van dat dictatoriale regime eigenhandig waren uitgekozen", besluit Tobback.

Meest gelezen