Politie achter uw loslopende hond of koe laten hollen? Dat is dan 150 euro alstublieft

© idh

Wanneer de politie in de zone Pajottenland moet langskomen om een loslopend dier te vangen, voor een vals alarm of om iemand in dronken toestand naar huis te brengen, wordt daar voortaan 150 euro voor aangerekend vanaf het tweede voorval.

Ingrid Depraetere

Korpschef Marc Hellinckx is het beu dat zijn agenten jaarlijks vele uren achter loslopende dieren moeten aanzitten. Vorig jaar werden liefst 569 interventies genoteerd. Dat is meer dan een keer per dag en bovendien tweehonderd keer meer dan in 2015. Nonchalance vaak de oorzaak. Veelal gaat het om honden. “Maar koeien en paarden vullen de top drie aan”, zegt Hellinckx.

“Het Pajottenland is een landelijk gebied en daar mag je dat misschien verwachten, maar de politie steekt ontzettend veel tijd in achter loslopende dieren aanzitten. Tijd die we liever aan andere zaken besteden”, vervolgt de korpschef. “Een interventieploeg moet uitrukken, vaak nog op zoek gaan naar het dier in kwestie, en het vervolgens proberen te vangen. En dan moeten we het nog opvangen én de eigenaar vinden. Een hond die zijn gevoeg doet in een combi? Niet uitzonderlijk. En dan hebben we er ook al meermaals arbeidsongevallen aan overgehouden, wanneer een inspecteur bijvoorbeeld gebeten wordt. Twee à drie uur met zoiets bezig zijn, is gewoon ook van het goede te veel. Frustrerend, zeker als je weet dat de oorzaak vaak te zoeken valt bij nonchalante eigenaars.”

Daarom stelde de politie voor om in alle gemeenten van de politiezone voortaan 150 euro te innen als retributie om mensen toch wat strikter met hun huisdieren te laten omgaan. De nieuwe regeling werd inmiddels goedgekeurd in Gooik, Lennik, Herne, Pepingen, Bever en Galmaarden zodat ze binnenkort van kracht kan worden.

“De eerste keer dat de politieagenten moeten tussenbeide komen, zal men het voorval nog door de vingers zien. Maar als de agenten voor een tweede of een derde keer moeten langskomen omdat de hond weer eens is uitgebroken, moeten de baasjes 150 euro ophoesten. Bedoeling is vooral een mentaliteitswijziging op gang te brengen en mensen beter op hun dieren te laten passen”, zegt Michel Doomst, burgemeester van Gooik en voorzitter van de politieraad.

Dronken

Eenzelfde retributie zal ook worden gevraagd wanneer politieagenten dronken mensen thuis moeten afzetten of wanneer er een alarm te pas en te onpas aanspringt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen