Direct naar artikelinhoud
Voeding

Hoe u zich verzadigd kan voelen door caloriearm voedsel

Guido Camps in zijn keuken. "Dingen die meer tijd en moeite kosten om te eten, werken vaak verzadigender."Beeld rv

Je vol voelen na iets eten, is niet hetzelfde als vol zitten. Dat is nu wetenschappelijk aangetoond. Lees: voedsel dat moeite kost om te eten is beter voor je.

Het gevoel dat je vol zit, betekent lang niet altijd dat je maag daadwerkelijk is gevuld. Dat blijkt uit onderzoek van voedingsdeskundige Guido Camps, die aan de Universiteit van Wageningen promoveerde op het verschil tussen vol voelen en vol zitten.

Hoe hebben jullie het volle gevoel onderzocht?

Camps: "We lieten proefpersonen shakes drinken, allemaal samengesteld als een gemiddelde maaltijd: 50 procent koolhydraten, 30 procent vetten en 20 procent eiwit. We varieerden in dikte en calorieën. De proefpersonen dronken shakes zo dik als yoghurt met 100 calorieën, en shakes zo dun als melk met 500 calorieën."

"Vervolgens maakten we MRI-scans om te kijken naar de maaglediging. We keken hoeveel milliliter de proefpersonen in hun maag hadden, hoe snel het eruit ging, of het een sneller verdween dan het ander en of er daadwerkelijk nog iets in de maag zat als de proefpersonen aangaven een vol gevoel te hebben."

En wat bleek?

"Als de proefpersonen een dikke shake dronken, die met minder calorieën, voelden ze zich veel voller, en ook veel eerder en langer. Sommigen voelden zich zelfs misselijk. Ondertussen zagen we op de MRI dat hun maag eigenlijk al heel leeg was. Hoe minder calorieën iets bevat, hoe sneller de maag het immers laat doorlopen. We zagen het tegenovergestelde bij de dunne shakes met meer calorieën. Die bleven langer in de maag zitten, maar die proefpersonen gaven snel aan weer wat te kunnen eten."

"Maaglediging heeft dus niets te maken met hoe dik een substantie bijvoorbeeld is, maar met de hoeveelheid calorieën die erin zitten. Subjectieve gevoelens, zoals hoe vol je je voelt, zijn juist niet afhankelijk van calorieën. Dat vermoedden we al, maar is nu voor het eerst duidelijk met MRI aangetoond."

Dus u denkt dat die dikke shake vult, waardoor je het gevoel krijgt dat je vol zit?

"Ja, er zit ergens een circuit dat jouw lichaam feedback geeft op basis van je mondgevoel. Dat het verzadigend geweest moet zijn. Dat geeft het effect dat je denkt dat je vol zit."

Waarom is dit belangrijk om te weten?

"Veel dodelijke aandoeningen zijn afhankelijk van leefstijlfactoren. Voeding is daar een belangrijk onderdeel van. In Wageningen kijken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen gezonde dingen meer en ongezonde dingen minder doen. Mensen eten op basis van gewicht en volume, dat is lang niet altijd gezond."

Hoe kunnen wij in de praktijk op een betere manier eten?

"Je kunt kijken hoe je je gevoel zo kunt beïnvloeden dat je je verzadigd voelt door voedsel dat niet veel calorieën bevat. Dingen die meer tijd en moeite kosten om te eten, werken vaak verzadigender."

"Dat verschil zie je tussen stukken fruit eten en een fruitsapje drinken. Het kost meer moeite om de hoeveelheid fruit in dat sapje als stukken te eten, dan om dat sapje te drinken. Van die stukken heb je sneller genoeg, terwijl ze even veel calorieën bevatten als het sapje."

"Geschrapte worteltjes zijn een snacktip. Die houden je lang bezig, zorgen voor veel gedoe met kauwen en slikken. Ze bevatten weinig calorieën, maar je zit er snel vol van."