© SS

Genkse (83) overlijdt nadat verpleegkundige haar vergeet op toilet

Een 40-jarige vrouw heeft zich woensdag in de Tongerse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor de dood van een 83-jarige vrouw in rusthuiscomplex Toermalien in Genk. De verpleegkundige had het zwaar behoevende Genkse slachtoffer ’s avonds op het toilet geplaatst, maar vergat haar daarna in bed te leggen. De vastgegespte vrouw van Turkse origine viel voorover en stierf aan de gevolgen van verstikking. Pas de volgende ochtend werd ze gevonden. De verpleegkundige uit Bree riskeert een jaar met uitstel op beschuldiging van onachtzaamheid.

GeHo

De feiten speelden zich af op 28 juni 2014. Na het avondeten ging de verpleegster, die samen met twee zorgkundigen instond voor de zorg van 30 personen, alle bewoners in bed leggen. Het slachtoffer zette ze met behulp van een tillift eerst op toilet om vervolgens in een naburige bewoner van de nodige hulp te voorzien. “Door een buitengewone samenloop van omstandigheden is ze de 83-jarige vrouw vergeten. Het is een zeer triestige situatie. Je kan het vergelijken met ouders die hun kind in een veel te warme auto vergeten”, sprak haar advocaat Jos Lenaerts.

Schuldinzicht

De zwaar aangeslagen verdachte kon haar medeleven maar niet genoeg uitdrukken. “Ik heb hier heel hard spijt van. Ik ben net verpleegster geworden om mensen te kunnen helpen”, snikte ze. De vrouw is nog altijd werkzaam bij het rusthuis. “Het is een plichtsvolle gewaardeerde verpleegkundige die goede evaluaties behaalt,” luidde het. Het openbaar ministerie had het over een bijzonder spijtige zaak en wees op het blanco strafblad en het schuldinzicht van de vrouw. Een effectieve celstraf ga ik niet vragen, wel een jaar met uitstel.” Na het overleden nam het woonzorgcentrum verschillende maatregelen om gelijkaardige situaties in de toekomst te voorkomen.

Schadevergoeding

Ook de familie van het slachtoffer had het bij monde van advocate Flavia Lubandy over een verschrikkelijke zaak. “Niet alleen voor 83-jarige vrouw, maar ook voor de verpleegkundige. Wij willen haar dan ook niet met de grond gelijk maken”. Lubandy vroeg in totaal een schadevergoeding van 28.500 euro voor de kinderen en kleinkinderen van de overleden vrouw. Vonnis op 31 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER