Direct naar artikelinhoud
misogynie

Boef diep door het stof op Radio 1: "Ik schaam me kapot"

Boef.Beeld ANP Kippa

"Ik schaam me kapot." Waar rapper Boef eerder nog in het defensief ging, leek hij deze namiddag in Radio 1-programma De Wereld Vandaag helemaal tot inkeer te zijn gekomen: "Ik heb een functie als publiek figuur en als rolmodel, en dan kan je zulke uitspraken niet doen."

en

Gisteren kwam Boef stevig onder vuur te liggen. Nadat drie vrouwen hem een lift hadden gegeven omdat hij autopech had gekregen, noemde hij hen 'kechs' in een filmpje op Snapchat. Dat betekent zoveel als 'hoer' of 'slet'.

Vrouwenhater

“Die vrouwen hoeren noemen, dat heb ik nooit zo bedoeld”, reageerde Boef op Radio 1. “Kech is een woord uit de Marokkaanse rap. Maar ik heb die uitspraken wel gedaan, en daar heb ik veel spijt van. Af en toe zeg ik dingen... maar ik blijf een mens. Ik maak fouten. Ik sta helemaal niet achter wat ik heb gezegd. Als jij ruzie maakt met je broer, kun je ook dingen zeggen die je niet meent.”

'Ik word aanzien als een persoon die vrouwen haat. Maar ik hoop dat er een uitweg is, want ik schaam me kapot'
Boef

Dat hij nu als vrouwenhater door het leven moet, valt de rapper zwaar. "Ik word aanzien als een persoon die vrouwen haat. Maar ik hoop dat er een uitweg is, want ik schaam me kapot", aldus Boef. "Ik heb een functie als publiek figuur en als rolmodel, en dan kan je zulke uitspraken niet doen. Ik kan dus niet meer doen dan daar duizend keer mijn excuses voor aanbieden."

Boycot

De uitspraken van Boef kwamen hem op veel kritiek te staan in Nederland en Vlaanderen. Op sociale media regende het negatieve reacties. "Ik stel voor dat de radio uit protest de liedjes van Boef vervangt", klonk het op Twitter. Ook de manager van Boef werd aangesproken: "Het zou je sieren om het contract en samenwerking met #Boef onmiddellijk te beëindigen."

Maar er werden de rapper ook heel wat minder beschaafde verwijten gemaakt. Daarom reageerde de rapper daar eerder deze namiddag al op in een post op Instagram. "Beste mensen, er is veel ophef over de fout die ik heb gemaakt en dat is terecht. Het valt niet goed te praten", schreef hij. "Maar ik krijg ook duizenden racistische reacties van mensen die mij sowieso nooit iets gunden. Nu gebruiken ze mijn fout om mij kapot te maken en zelfs letterlijk dood wensen!"

"Niet beter dan ik"

De rapper vond het naar eigen zeggen terecht dat hij wordt "afgerekend" en "uitgescholden" om wat hij heeft gezegd. "Maar om dit als excuus te gebruiken om nu vrij discriminerende taal naar mijn hoofd te slingeren, maakt jou niet beter dan ik", stelde hij. "Voor alle fans die mij vergeven en blijven steunen. Dikke SO naar jullie. Door jullie geef ik niet op en ga ik door. Nogmaals sorry voor alle dames en ik kom binnenkort terug met 🔥"

'Om dit als excuus te gebruiken om nu vrij discriminerende taal naar mijn hoofd te slingeren, maakt jou niet beter dan ik'
Boef

Lees ook het scherpe opiniestuk van de Brusselse rapper Zwangere Guy: "Boef? Deze hypocriete figuur met het IQ van een goudvis verdient deze aandacht niet." (+)