AP2010

Wordt je computer binnenkort trager na veiligheidslek in computerchips?

Er is een ernstig veiligheidslek gevonden in zowat alle recente processoren. Door een fout in de hardware van de chips moet het besturingssysteem op miljoenen computers een update krijgen. Maar die update zou de processor, en dus je computer, tot 30 procent kunnen vertragen.

Aanvankelijk leek het enkel om computerchips van fabrikant Intel te gaan, maar later bleken ook de twee andere concurrenten ARM Holdings en AMD getroffen te zijn. Daardoor zouden vrijwel alle computers van de laatste 10 jaar een veiligheidsrisico lopen. Door een fout in de hardware van computerchips zouden cybercriminelen gevoelige informatie zoals wachtwoorden kunnen bemachtigen. Hoe ernstig het probleem precies is, is niet duidelijk.

De veiligheidsproblemen zouden al sinds juni bekend zijn bij de fabrikanten, maar de gespecialiseerde technologiewebsite The Register bracht het nieuws pas gisteren uit. Intel liet ondertussen weten dat het samen met de andere fabrikanten van plan was om het nieuws volgende week zelf bekend te maken. Tegen dan plant Intel het probleem te hebben opgelost. Intussen worden er weinig details vrijgegeven om misbruik te vermijden.

Update nodig die systeem tot 30 procent kan vertragen

Ondertussen wordt er volop gewerkt aan een oplossing om het lek te dichten. Maar omdat het om een probleem in de hardware gaat, is dat niet evident. Een patch, een update in de software, om de processor en het besturings­systeem op een andere manier te doen samenwerken, lijkt de enige oplossing. 

Maar die update zou volgens computerexperts de prestaties bij bepaalde toepassingen met 5 tot 30 procent kunnen vertragen. En dat vooral bij de processors van Intel. Dat is althans wat blijkt na tests op het besturings­systeem Linux. Het is nog niet duidelijk of hetzelfde prestatieverlies ook optreedt bij computers die op Windows of macOS draaien. Volgens Intel zullen gewone gebruikers geen enkel verschil merken na de update. 

Voorlopig zijn er ook nog geen meldingen van hackers die het lek op het spoor zijn. Het volledige artikel van The Register lees je hier. 

Meest gelezen