Schooldirecteur die N-VA’ers nazi’s noemde, dient nu zelf klacht in

© pdv

De voormalige schooldirecteur uit Ronse die in 2015 in opspraak kwam met een scheldmail naar Vlaams minister Liesbeth Homans, waarin hij N-VA’ers vergeleek met nazi’s, dient nu zelf een klacht in. Eddy Desmet werd in oktober al vrijgesproken, maar eist nu een schadevergoeding van de N-VA’ers die hem voor de rechtbank daagden. “Mijn cliënt heeft enorm veel psychische en fysieke schade geleden”, zegt zijn advocaat.

Peter malaise, Fernand de vos en Tex Van berlaer

In september 2015 stuurt Eddy ­Desmet, toenmalig directeur van de Dr. Ovide Decrolyschool in Ronse, een beledigende e-mail naar Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). Daarin vergelijkt hij N-VA’ers met ­nazi’s en schrijft hij dat N-VA-voorzitter Bart De Wever volgens zijn ­leerlingen alleen nog “een Hitler-snorretje te kort heeft”. Hij noemt de Vlaams-nationalisten “afgietsels van oorlogsmisdadigers” en verklaart hen niet langer welkom op zijn school.

Homans gooit de e-mail in de openbaarheid, waarna Desmet zijn excuses aanbiedt. Maar tevergeefs: enkele leden van N-VA Ronse dienen tegen hem een klacht in wegens laster en eerroof, en hij wordt geschorst door het Gemeenschaps­­onderwijs. Later beslist de scholengroep nog om hem zijn rang van ­directeur af te nemen.

Veel schade geleden

In oktober vorig jaar wordt Desmet vrijgesproken door de strafrechter, omdat hij zijn uitspraken niet in het openbaar, maar wel via een privécorrespondentie had gedaan. De N-VA’ers besluiten niet in beroep te gaan.

Maar Desmet laat het daar dus niet bij en dient nu zelf een klacht in. “Volgens de huisarts van mijn cliënt heeft hij erg veel psychische en fysieke schade geleden”, zegt zijn advocaat Hans Van de Cauter, die erop wijst dat Desmet aan kanker lijdt. “Zijn reputatie is zwaar geschaad, mensen beschouwen hem nog steeds als een crimineel”, klinkt het. “Hij eist nu een schadevergoeding en eerherstel.”

Klacht tegen hele partij?

Voorlopig is de klacht gericht tegen twee leden van N-VA Ronse. “Het is aan de onderzoeksrechter om uit te maken of ze ook de nationale N-VA toevoegt aan het onderzoek”, zegt Van de Cauter. Volgens de advocaat zijn daar genoeg redenen voor. Hij wijst op een bericht op de Facebookpagina van N-VA Ronse van september 2015, waaruit moet blijken dat N-VA de ­lokale afdeling heeft gevraagd om een klacht in te dienen tegen de directeur.

N-VA Ronse reageert verbaasd op de zaak. “Wij wilden alles in sereniteit afsluiten, en betreuren dat alles opnieuw wordt opgerakeld”, aldus Tijl Rommelaere.

Momenteel loopt er bij de Raad van State ook nog een procedure waarin De­smet het afnemen van zijn rang van directeur aanvecht. Daar wordt later dit jaar een uitspraak verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen