Topchefs en kansarmen helpen lotgenoten aan heerlijke feestmaaltijd: “Hartverwarmend”

© jve

Samen met het Homeless Team van Club Brugge bereidden topchefs Dominique Persoone en Filip Claeys gisteren in het Jan Breydelstadion een nieuwjaarsmenu voor 150 kansarmen. Het werd een middag waar warmte, waardering én een losse sfeer centraal stonden. “Wij hebben het heft in handen genomen, maar het team heeft ons perfect geholpen”, aldus Persoone.

Junior Verbeeke

Na de generale repetitie van enkele weken geleden, volgde gisteren het grote culinaire examen voor het Homeless Team van Club Brugge. Samen met topchefs Dominique Persoone (The Chocolate Line) en Filip Claeys (De Jonkman**) bereidden ze gisteren een nieuwjaarsmenu voor 150 kansarmen.

Het Homeless Team bestaat uit een selectie van maatschappelijk kwetsbaren die elke week komen voetballen bij Club. Op het menu: tomatensoep met balletjes en een espuma van paprika, witloof met hesp, kaassaus en kroketjes en als dessert crêpes suzettes afgewerkt met een praline met het embleem van Club.

Kookworkshop

De genodigden lieten het zich allemaal hartelijk smaken. “Het is de eerste keer dat we onze traditionele nieuwjaarsmaaltijd laten bereiden door het Homeless Team”, vertelt Peter Gheysen van de Club Brugge Foundation. “Voor hen betekent het heel wat dat ze hun lotgenoten kunnen helpen. Voor mensen die leven in kansarmoede is het niet evident om een feestmenu te krijgen. Via het OCMW werd een netwerk van mensen in kansarmoede uitgenodigd.”

Het menu werd in december al eens uitgetest tijdens een kookworkshop in de toonzalen van Grando Keukens. Ook toen stonden Persoone en Claeys garant voor de begeleiding. De chefs stonden gisteren in het logegebouw van Club Brugge voor een keertje niet voor een restaurantpubliek, maar dat vonden ze net inspirerend en leuk.

“De waardering en appreciatie die je van de mensen hier krijgt, doet zo veel deugd”, vertelt chocolatier Persoone. “We koken inderdaad eens voor een ander publiek. Normaal bedien je mensen die het gewoon zijn op restaurant te gaan, maar hier is dat niet het geval. Je ziet de gasten met volle teugen genieten van hun maaltijd. Dit is hartverwarmend.”

“Goede teamspirit”

De samenwerking met het Homeless Team verliep - gezien hun beperkte ervaring in een keuken - al bij al goed. “Vandaag hebben we zelf iets meer het heft in handen genomen dan tijdens de kookworkshop, want toen liep er al eens iets mis”, lacht Persoone. “Maar het teamwork en de teamspirit zitten vandaag heel goed. Ze hebben ons perfect geholpen. Je voelt dat ze enorm trots zijn dat ze dit kunnen doen voor hun lotgenoten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen