© Photo News

Dit waren in 2017 de opmerkelijkste verhalen uit de Limburgse rechtbank

Ook voor de Limburgse rechtbanken was 2017 een druk jaar. Je leest regelmatig over grote processen in onze krant en op deze website maar we vergeten soms dat ook minder grote misdrijven langs de balie passeren. Onder het motto, het moet niet altijd moord of doodslag zijn, selecteerden wij enkele van de meest opmerkelijke Limburgse rechtzaken.

Geho, SDeferm, mal

Truienaar krijgt 12 maanden voor “dom mopje” met politie

Een 35-jarige man uit Sint-Truiden moest voor 12 maanden de cel in voor weerspannigheid en slagen aan de politie. Toen de agenten hem na een caféruzie verzochten om in de combi te stappen, sloeg hij al lachend op de vlucht. “Wie is het snelst?”, grapte hij vlak voor hij langs achter getackeld werd door een van de agenten. De geldboete van 800 euro werd met uitstel opgelegd.

Lommelse ‘killerclown’ dealde drugs met behulp van verborgen opbergvak in drankblik

Een 24-jarige Lommelse drugsdealer werd in Hasselt veroordeeld tot 10 maanden cel en 6.000 euro boete. Tussen 14 augustus en 21 oktober 2015 verhandelde de jongeman xtc en cocaïne.Hij verontrustte vorig jaar veel mensen door als killerclown een fotoshoot te houden.

De man, die een maand geleden verstek gaf op het proces, liep tegen de lamp tijdens een fouillering in een Lommels park. Hij had 2 gram cocaïne op zak en in een verborgen opbergvakje van een drankblik staken 11 xtc-pillen. Bij de uitlezing van een van zijn vier gsm’s troffen de speurders ook berichten aan die wezen op drugshandel

Veertiger steelt veertien botsauto’s en krijgt negen maanden cel

De correctionele rechter in Tongeren veroordeelde een 44-jarige Tongenaar bij verstek tot 9 maanden opsluiting en een boete van 600 euro omdat hij aan de haal ging met 14 botsauto’s. Hij werd gevat nadat hij zijn buit te koop aanbood op Facebook en een tweedehandssite.

Dealer krijgt 190 uur werkstraf nadat hij drugs verkocht aan afkickcentrum

Een 52-jarige man uit Maasmechelen moet een werkstraf van 190 uur uitvoeren en een geldboete van 6.000 euro, waarvan de helft effectief, betalen omdat hij speed en cannabis dealde aan een psychiatrische instelling in Rekem. Buiten de muren van het afkickcentrum, wachtte de Maasmechelaar zijn afnemers op om hen toch nog aan spul te helpen tijdens hun opname.

Satanist vernielt 16 kapelletjes in Diepenbeek en Hasselt

Een 35-jarige Pool is dinsdag voor de correctionele rechtbank verschenen voor het beschadigen van 16 kapelletjes in Diepenbeek en Hasselt. In het najaar van 2015 en begin 2016 sloeg hij toe. De man tekende in camouflage-outfit present in de rechtbank en zei een satanist te zijn die zich geprovoceerd voelde door “die idioten van christenen”. De beschuldigde gaf een verwarde indruk en mocht in maart vorig jaar na een maand collocatie de instelling verlaten. “Hij is niet gek genoeg voor internering. Ik vorder 8 maanden cel”, sprak de procureur. Wat later op het jaar vermoordde de man zijn moeder op gruwelijke wijze.

Limburgse moeder wil politiecombi afschudden tijdens helse achtervolging met twee kindjes op de achterbank

Een 30-jarige Hasseltse en een vriend riskeren 22 maanden opsluiting en een geldboete van 6.000 euro omdat ze tijdens een politiecontrole op de vlucht sloegen met hun Volkswagen Polo. Zelf verklaarde de vrouw dat de man haar bedreigde met een pistool waardoor ze wel moest doorrijden. Opvallend: tijdens de levensgevaarlijke rit zaten de twee kindjes van de vrouw gewoon op de achterbank.

Alcoholverslaafde Halense trapt exen in kruis en trekt haren uit

Een 39-jarige Halense heeft zich in mei van dit jaar voor de Hasseltse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor enkele feiten van agressie. In februari 2015 kreeg de, nochtans tengere, vrouw het aan de stok met haar ex die in het ziekenhuis lag. Ze nam daarop zijn autosleutels mee en verkocht hem nog enkele klappen.

Een dag later toen hij uit het ziekenhuis ontslagen was, stond ze plots aan zijn deur in Zonhoven. Ze wou hun dochter (6) komen halen. De man kreeg een trap in het kruis en een klap in de nek. Zelfs de zoon kreeg enkele trappen toen hij tussen wou komen. Haar ex hield er een dagenlange pijn in de testikels aan over. “Ik had een beetje gedronken,” klonk het.

In april 2016 kreeg een nieuwe vriend met de alcoholverslaafde vrouw af te rekenen. Ze trok hem meerdere haren uit. Hij diende na lang wachten en na zijn schaamte overwonnen te hebben een klacht in. “Uit vrees dat zijn haar niet terug zou groeien,” klonk het.

Dronken en te snel gereden, maar Hasselaar toch niet schuldig aan dodelijk ongeval fietsster

Een opmerkelijk vonnis in de politierechtbank in Hasselt. Een 66-jarige Hasselaar kreeg de vrijspraak nadat hij op 8 december 2013 rond 6 uur ’s morgens met zijn wagen een fietsster doodreed die de Kuringerbaan in Hasselt overstak. De Hasseltse Nancy Theunis (44) liet daarbij het leven. De zestiger had 1,38 promille alcohol in het bloed en reed 90 km/u waar 70 km/u toegestaan is.

De ingeschakelde deskundigen spraken elkaar echter tegen of die factoren aan de basis van het ongeval lagen. Ook zou de fietsster de voorrangsregels niet gerespecteerd hebben. Door twijfel – altijd in het voordeel van de beklaagde – is de zestiger vrijgesproken.

Lees hier meer verhalen uit de Limburgse rechtbanken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer