Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump woedend over boek: "Vol leugens en bronnen die niet bestaan"

Donald Trump.Beeld REUTERS

President Trump is woedend over de nakende publicatie van Fire and Fury, een controversieel boek over zijn eerste jaar in het Witte Huis. "Het is een boek vol leugens, verkeerde interpretaties en bronnen die niet bestaan", fulmineert de Amerikaanse president op Twitter.

Het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House doet heel wat stof opwaaien. Auteur en journalist Michael Wolff spendeerde voor het boek anderhalf jaar in de wandelgangen van het Witte Huis en schetst een ontluisterend beeld van het presidentschap van Donald Trump. Dat blijkt toch uit een voorpublicatie in The Guardian en New York Magazine.

Het boek waarover zo veel te doen is.Beeld AFP

Trump is woedend, en heeft via zijn advocaten al met juridische stappen gedreigd tegen de uitgever en Bannon. Op Twitter heeft Trump het over "een boek vol leugen, verkeerde interpretaties en bronnen die niet bestaan". Hij geeft aan dat hij de auteur nooit gesproken heeft of toegang heeft verschaft tot het Witte Huis. "Kijk naar het verleden van die gast!"

Twitter bericht wordt geladen...

Publicatie vier dagen vervroegd

Wolff sprak met verschillende medewerkers van Trump. Zo deed Steve Bannon, de voormalige chef-strateeg van de President enkele bitse uitspraken over Donald Trump jr., de oudste zoon van de president. Bannon noemde onder meer een ontmoeting van Trumps zoon met een Russische advocate tijdens de verkiezingsstrijd van 2016 "verraad, onpatriottisch en rotzooi".

Trump had woensdagavond al furieus gereageerd op de uitlatingen van Bannon: "Steve Bannon heeft niets met mij of mijn presidentschap te maken", zei Trump onder meer. "Toen hij zijn job verloor, verloor hij ook zijn verstand."

Donderdag lieten ook de advocaten van Trump zich gelden. Het juridische team eist dat de auteur en uitgever Henry Holt & Co de geplande publicatie onmiddellijk stopzetten en hun verontschuldigingen aanbieden, anders volgt mogelijk een rechtszaak.

Hoofdjurist Charles J. Harder laat in een brief aan de uitgever optekenen dat de voorpublicatie valse beweringen bevat over Trump, die "aanleiding geven tot laster en eerroof". Maar de uitgeverij laat zich niet muilkorven en plant nu zelfs om het boek op vrijdag al in de rekken te brengen, zo meldt CNN. Dat is vier dagen eerder dan de geplande uitgave op dinsdag 9 januari. Michael Wolff bevestigt dat nieuws via Twitter: "Hier gaan we. Je kan het boek morgen (vrijdag, MIM) kopen. Bedankt, Mr. President."

Lees ook: Trump wou geen president worden, en nog meer spraakmakende onthullingen uit  'Fire and Fury'