Antwerpse Syriëstrijder die aanslagen in ons land wilde plegen krijgt vijf jaar cel

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een Antwerpenaar veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij deel uitmaakte van terreurgroep IS en ermee gedreigd had aanslagen in ons land te plegen. Zijn kompaan, een man uit Kortrijk, liep dezelfde straf op.

tdk

Het onderzoek startte toen jihadexpert Montasser AIDe’emeh een geluidsopname in handen kreeg waarop de stem van Antwerpenaar Abdellah Nouamane te horen was. De man, die lid was van IS en de strijdernaam Abu Jihad Al Belgiki had aangenomen, dreigde in de audioboodschap met aanslagen in ons land. Hij zei onder meer dat er scholen en ziekenhuizen zouden aangevallen worden en dat vrouwen, noch kinderen zouden gespaard worden.

Speurders kwamen te weten dat de geluidsopname naar Montasser was verstuurd via een Amerikaans nummer, dat gelinkt was aan Abdelmalek Boutallis uit Kortrijk. Een man die ervoor bekend stond dat hij hier jongeren ronselde voor de strijd in Syrië. Die laatste is mogelijk omgekomen bij een zelfmoordaanslag. “Maar omdat we daar geen officiële documenten over hebben, hebben we hem ook gedagvaard. Het is niet de eerste keer dat een overlijden in scène wordt gezet”, klonk het langs de zijde van het federaal parket.

Zowel Abdellah Nouamane als Abdelmalek liepen elk vijf jaar effectief, de maximumstraf, op. Tegen de twee is ook de onmiddellijke aanhouding uitgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER