SP.A start Operatie Vernieuwing met nieuw logo

© rr

‘Een nieuw jaar, nieuwe tijden. Maar ook een nieuwe start voor de partij.’ Dat hoopt althans de SP.A, die in zwaar weer zit. Met een nieuw logo - wel nog steeds met de gekende roos - trapt ze de operatie af, in maart volgt een congres.

Marjan Justaert

De socialisten hebben al betere tijden gekend, om het met een understatement van formaat te zeggen. De peilingen zijn desastreus, kopstukken zoals Antwerps boegbeeld Tom Meeuws flateren en voorzitter John Crombez geeft openlijk toe dat hij ’s nachts wakker ligt omdat hij niet weet hoe hij zijn partij uit het slop moet halen. Intussen blijven prominente socialisten en oude krokodillen aan zelfkastijding doen.

Gedaan daarmee. De SP.A wil zich herpakken en wel nu meteen. Het blijft niet bij voornemens: vandaag laat de partij alvast haar nieuwe logo los op de wereld. Op 21 januari wordt de hele Operatie Vernieuwing onthuld op de Nieuwjaarsreceptie. Sluitstuk van die operatie is een vernieuwingscongres in maart.

Veel wil partijwoordvoerster Sarah Vandecruys nog niet kwijt over het proces, al geeft ze wel mee dat er geen nieuwe beginselverklaring komt. Er zal over congresteksten worden gestemd, maar de socialistische filosofie blijft ongewijzigd.

SP.Academy

Met een nieuw logo win je niet per definitie de verkiezingen, denk maar aan Open VLD in 2010. Nieuwe figuren dan maar? Dat zal moeten, want de partij heeft de dure eed gezworen om bij de lijstvorming in elke top-3 minstens één nieuwe kandidaat te posteren, die nooit eerder in het parlement zat. Die beslissing kaderde destijds in de decumul-kwestie, maar is voor de SP.A ook een belangrijk instrument om jonge mensen te lanceren.

De SP.Academy trok meer jonge mensen aan dan er plaatsen waren, liet Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke al verstaan. Uit die stal - onder meer, toch - moet het verse bloed komen. De studiedienst kreeg er deze week al een nieuwe naam bij: Didier Moray, ex-Broeder van Liefde, versterkt daar de troepen.

Het mag duidelijk wezen: op de Grasmarkt wordt alles op alles gezet om de meubelen te redden.