Schooldirecteur wil eerherstel van N-VA

© photo news

De voormalige schooldirecteur uit Ronse die in 2015 in een mail aan Vlaams minister Liesbeth Homans N-VA’ers vergeleek met nazi’s, dient nu zelf een klacht in. De man werd in oktober al vrijgesproken, maar eist nu een schadevergoeding van de N-VA’ers die hem voor de rechtbank hadden gedaagd.

hnb

In september 2015 stuurde Eddy Desmet, toen directeur van de Decrolyschool in Ronse, een e-mail naar minister Homans (N-VA). Daarin vergeleek hij N-VA’ers met nazi’s en verklaarde hij hen niet langer welkom op zijn school.

Homans maakte de inhoud van de e-mail openbaar, waarop De-smet zijn excuses aanbood. Tevergeefs, want drie leden van de N-VA Ronse dienden tegen hem een klacht in wegens laster en eerroof. Hij werd geschorst door het GO! Later besliste de scholengroep om hem zijn rang van directeur af te nemen, de zwaarste sanctie, op ontslag na.

In oktober vorig jaar werd De-smet vrijgesproken door de strafrechter omdat hij zijn uitspraken niet in het openbaar, maar via privécorrespondentie had gedaan. Desmet dient nu zelf een klacht in. ‘Volgens zijn huisdokter heeft mijn cliënt enorm veel psychische en fysieke schade geleden’, zegt zijn advocaat Hans Van de Cauter, die erop wijst dat Desmet aan kanker lijdt. ‘Zijn reputatie is zwaar geschaad. Mensen zien hem nog altijd als een crimineel. Hij eist een schadevergoeding en eerherstel.’