Direct naar artikelinhoud
Film

Cate Blanchett juryvoorzitter op Filmfestival Cannes

Cate Blanchett is de elfde vrouw die het filmfestival van Cannes mag voorzitten.Beeld EPA

De Australische actrice Cate Blanchett wordt juryvoorzitter van de komende editie van het Filmfestival van Cannes. Dat maakte de organisatie van het festival in de bekende Franse badplaats bekend. 

Blanchett is sinds de start van het festival in 1946 de elfde vrouw die het voorzitterschap op zich neemt. De Australische actrice won in 2014 de Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in Blue Jasmine van Woody Allen. Afgelopen jaar was ze te zien in het veelgeprezen Manifesto van Julian Rosefeldt.

Blanchett is momenteel ook een van de vrouwen achter het initiatief Time’s Up, dat eerder deze week gelanceerd werd. Time’s Up zal een fonds starten dat geld inzamelt om slachtoffers van seksueel misbruik juridische steun te kunnen geven. Naast Blanchett werken nog vele andere vrouwelijke Hollywoodsterren, waaronder Reese Witherspoon en Natalie Portman, aan het initiatief mee. Time’s Up komt als reactie op de #MeToo-ontwikkelingen van de laatste maanden, waarbij vele slachtoffers van seksueel misbruik hun verhaal hebben gedaan.

Blanchett is sinds de start van het festival in 1946 de elfde vrouw die het voorzitterschap op zich neemt

Blanchett volgt regisseur Pedro Almodóvar als juryvoorzitter op. Onder zijn voorzitterschap werd afgelopen jaar de Zweedse film The Square van Ruben Östlund met de prestigieuze Gouden Palm bekroond. Eerdere juryvoorzitters van het festival waren onder anderen Steven Spielberg, Sean Penn en de gebroeders Coen.

Het Filmfestival van Cannes vindt plaats van 8 tot en met 19 mei.