Als 'meer koken' jouw goed voornemen is, dan komen deze vijf tips zeker van pas
Kent de pizzakoerier jouw vaste bestelling al en begroet de man van het frituur je bij voornaam? Dan staat "meer zelf koken" misschien wel op je lijstje met goede voornemens. Omdat alle begin moeilijk is: vijf tips van voedingsdeskundige Nancy Campbell om jouw culinaire vuur (én kookvuur) aan te wakkeren.
1. Hou het simpel
Een totale noob in de keuken? Daar is niks mis mee, maar leg in dat geval voor jezelf de lat niet te hoog, tipt Nancy Campbell. "Als je tot hiertoe enkel geleerd hebt om aan de knop van de microgolfoven te draaien en water te koken - en dat zeg ik zonder te veroordelen! - verwacht dan niet dat je meteen ingewikkelde maaltijden op tafel kan toveren." Haar tip? Hou het simpel. "Zorg ervoor dat je altijd groenten in huis hebt - diepvriesgroenten zijn een prima optie - en voeg daar bijvoorbeeld eenvoudig wat rijst met kip aan toe. Gezond koken hoeft niet ingewikkeld te zijn."
2. Doe wat plan- en rekenwerk
Denk op voorhand na hoe vaak je thuis zal eten die week. Een beginnersfout van enthousiaste thuiskoks in wording is zeven maaltijden te voorzien, terwijl er altijd wel eens iets kan tussenkomen of je veel te veel hebt gemaakt, waardoor je eten moet weggooien. Campbell tipt daarom om wekelijks vier avondmalen te voorzien, door op voorhand na te denken over wat je gaat koken en wat je daarvoor nodig hebt. Bekijk zelf hoe vaak je het ziet zitten om hetzelfde te eten in die week. Je kan dan dubbele porties koken en twee dagen na elkaar hetzelfde eten, zodat je niet dagelijks moet staan kokkerellen.
3. Leer het van de besten
Neem eens een kookles dit jaar, of ga mee helpen koken bij een vriend(in) die wel graag in de keuken staat. "Het inspireert om anderen bezig te zien met eten, en de persoon die het voorbeeld geeft, kan je ondertussen voortdurend vragen stellen over ingrediënten of bereidingswijzen," aldus Campbell. Wie tijdens het alleen koken de hele tijd moet opzoeken wat een roux eigenlijk is en wat het verschil is tussen stoven en stomen, zal snel de motivatie verliezen. Iemand die het jou voordoet, werkt veel aanstekelijker.
4. Zorg voor een goede voorraad
Zorg ervoor dat je bepaalde basics altijd in huis hebt, zoals pasta, rijst, aardappelen, uien enzovoort. Vlees, vis en groenten kan je kopen en invriezen, zodat je altijd wel iets voorradig hebt en niet dagelijks naar de winkel moet. Let ook op met recepten met ingewikkelde ingrediënten die je maar één keer gebruikt en daarna slecht laat worden. Een blik kokosmelk geopend waar je maar de helft van nodig hebt? Plan dan om de volgende dag ook iets te maken waarbij je dat restje nog kan gebruiken.
5. Investeer in keukengerief
Niets zo vervelend als een pompoen moeten snijden met een bot mes, of een aangestoofde ui die zwartgeblakerd aan de bodem van een oude pan blijft kleven. Schaf jezelf deftig keukenmateriaal aan, zodat je het koken ook leuk gaat vinden. Degelijke potten en pannen, ovenschotels en keukenmessen gaan jaren mee en zullen je ook meer kookplezier bezorgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
Ajuinen zijn essentieel in de keuken, ze brengen tal van gerechten op smaak. Alleen het snijden van de groente is helaas bijzonder vervelend: uien creëeren vele ongewilde tranen. Amerikaanse bedrijven hebben daar nu een oplossing voor gevonden. Ze ontwikkelden ‘sunions’, een nieuwe soort uit. Mét dezelfde zoete smaak en textuur, minus de tranen. -
-
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
-
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
'Snickerstaart' en meer calorierijke recepten voor wie niét aan goede voornemens doet
Proficiat aan wie al de volle drie dagen van suiker, fastfood en andere ongezonde dingen des levens af kon blijven. Voor wie net als ons volledig de mist is ingegaan of gewoon niet meedoet aan goede voornemens, schotelen we 3 receptjes voor van overheerlijke taarten die echte caloriebommen zijn. Laat het smaken! -
Gouden Giro1
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
-
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
-
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten. -
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
Zorgt de smaak van boerenkool ervoor dat u een grimas van afkeuring trekt? U bent niet alleen: onderzoekers hebben foetussen een huilende uitdrukking zien trekken wanneer zij in de baarmoeder aan de hippe groente worden blootgesteld. -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer