Direct naar artikelinhoud
VS

Controversieel boek over Trump van een controversiële auteur: hoe betrouwbaar is Michael Wolff?

De 64-jarige auteur en journalist Michael Wolff.Beeld AFP

Terwijl de passages uit 'Fire and Fury: Inside the Trump White House' de wereld rondgaan, ligt niet alleen het Witte Huis onder vuur. Ook auteur Michael Wolff moet afrekenen met een bedenkelijke reputatie.

Wolff is een 64-jarige journalist die in Amerika vooral bekend is vanwege mediacolumns die tussen roddel en waarheid wiegen voor publicaties als New York Magazine en Vanity Fair. Hij werd herhaaldelijk bekritiseerd, zo meldt The Washington Post, omdat Wolff daarbij "de uiterste grenzen van de feiten opzoekt, en soms verder gaat dan correct is." Na zijn eerste bestseller Burn Rate vond het magazine Content een tiental personen die hun quotes in het boek weerlegden.

Nog niet in de rekken, maar Fire and Fury zorgt nu al voor ophef.Beeld rv

Maar ondanks de kritiek, heeft Wolff ook heel wat lof gekregen in het mediawereldje. Na het winnen van twee National Magazine Awards in 2002 en 2004 voor zijn commentaarstukken, schreef magazine New Republic dat Wolff de 'it boy' van de New Yorkse media was vanwege "zijn bereidheid om werkelijk alles te zeggen over wie dan ook". Of zoals een oud-collega het verwoordt: "Hij sloeg de bal vaak mis, maar je moet zijn lef bewonderen."

Zijn voornaamste interesse lag doorheen de jaren bij gefortuneerde machtsgoeroes die de nieuws- en entertainmentsector probeerden heruitvinden. De biografie die in 2008 verscheen over de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch is wellicht het toonbeeld van die fascinatie en ook Trump past perfect in die rij.

Niet toevallig groeide Wolff op in de nabijheid van die mediawereld, met een vader die een reclamebureau leidde in New Jersey. Later ging Wolff aan de slag als journalist voor verschillende tijdschriften in New York, met in de jaren 90 een afdwaling als mediaondernemer in het vroege internettijdperk. Toen die onderneming in '97 instortte en Wolff werd afgezet, keerde hij terug als schrijver.

Dat legt hem nu dus geen windeieren. Want hoewel Wolff gedurende zijn carrière al veel verwijten naar zijn hoofd heeft gekregen, saai is het nooit.