© Wim Kempenaers

“Pakjes terugsturen is een nationale sport geworden”

Op 26 december en 2 januari heeft Bpost een recordaantal teruggestuurde pakjes verwerkt: telkens maar liefst 25.000. Dat is een nieuw record en 65% meer dan op een gemiddelde dag. “Pakjes terugsturen is een nationale sport geworden in België”, zegt Hans Cardyn van handelsfederatie Comeos.

jvde

Nationale terugstuurdag: zo noemen ze 3 januari in de ­Verenigde Staten. Pakjesbezorger UPS moest woensdag 1,4 miljoen pakjes terugbrengen naar de handelaars. Ook in België hadden we na Kerstmis en Nieuwjaar een stapel spullen die we liever kwijt dan rijk waren, want de dagen vlak erna stuurden we telkens 25.000 pakjes terug via Bpost, de grootste speler op de Belgische markt. Dat is 65% meer dan op een gewone dag. “Een deel is nooit afgeleverd omdat het adres verkeerd was of de pakjes werden nooit afgehaald in het postkantoor”, zegt de woordvoerder van bpost. “Maar de meeste pakketjes worden ­teruggestuurd naar retailers als Zalando.”

Wie iets voor zichzelf kocht, kan dat makkelijker terugsturen dan wie een boek of trui cadeau kreeg van iemand die de spullen online bestelde. Om die terug te sturen, heeft u op zijn minst een bestelnummer nodig en moet u dus aan de schenker duidelijk maken dat u niet tevreden bent met uw ­cadeautje. “Wellicht wordt dat al aan de kersttafel geregeld”, zegt Hans Cardyn van ­Comeos.

Extra kosten

Volgens de handelsfederatie is het terugsturen van cadeautjes intussen een “nationale sport” geworden in België. “Zeven op de tien klanten doen het”, zegt woordvoerder Hans Cardyn. “Soms eenmalig, soms meerdere keren per jaar.”

De mogelijkheid om pakjes terug te sturen, is een van de troeven van e-commerce, maar Comeos waarschuwt dat de slinger niet te ver mag doorslaan. “Uiteraard is het beter wanneer we terugsturen kunnen beperken”, zegt Cardyn. “Niet alleen voor de handelaar, die er extra kosten door heeft, maar ook voor het milieu. Vijf op de honderd klanten kopen online zonder de intentie om het artikel te houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER