Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Provincie vernietigt bouwvergunning voor Antwerpse woontoren

Naast muziekcentrum Trix in Borgerhout komt geen woontoren.Beeld Daniel Cohen

De provincie Antwerpen heeft de bouwvergunning vernietigd voor een woontoren die naast muziekcentrum Trix in Borgerhout zou worden gebouwd. De vergunning door het stadsbestuur was al langer betwist.

Het stadsbestuur leverde afgelopen zomer een bouwvergunning af aan projectontwikkelaar Caravel Properties. Die wil een toren met 122 appartementen bouwen naast muziekcentrum Trix in Borgerhout. Hoewel Trix ter compensatie een half miljoen euro zou krijgen, tekende de directie beroep aan tegen de beslissing. Ze vreest dat toekomstige buurtbewoners zullen klagen over geluidsoverlast.

Ook uit een andere hoek kreeg de vergunning kritiek. Door de ontwikkelaar zelf, want die ging niet akkoord met de stedenbouwkundige last van anderhalf miljoen euro die het stadsbestuur oplegt. Dat is een maatschappelijke bijdrage die ontwikkelaars in Antwerpen moeten betalen als zij een project binnenhalen. Tom Meeuws van het linkse kartel Samen haalde ook uit naar dat systeem (DM 24/11).

Risicovol

De provincie geeft de critici nu gelijk. In een besluit dat De Morgen kon inkijken, vernietigt ze de bouwvergunning van het stadsbestuur. “Een toren neerpoten op anderhalve meter van een drukke muziekzaal is risicovol”, verklaart Luk Lemmens, de eerste gedeputeerde en partijgenoot van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Bovendien is er onduidelijkheid over de impact van het gebouw op de mobiliteit in Borgerhout. Wij geven Trix gelijk en leveren geen bouwvergunning af.”

Volgens het besluit van de provincie stemmen de huidige plannen van de ontwikkelaar niet overeen met de oorspronkelijke plannen in de vergunningsaanvraag. "Daardoor kan er geen juiste beoordeling gemaakt worden”, luidt het. Zo was er in de aanvraag enkel sprake van een uitbreiding van twee handelsruimten, maar worden er nu ook drie of vier nieuwe handelsruimten voorzien.

'Het college legde meerdere negatieve adviezen naast zich neer en krijgt nu het deksel op de neus'
Toon Wassenberg (Samen)

Meer fundamenteel stelt de provincie vragen bij het systeem van de stedenbouwkundige lasten. Die moeten evenredig zijn met het voordeel dat de ontwikkelaar uit de vergunning haalt. Maar in dit geval moet Caravel Properties ook een bijdrage storten aan het overkappingsfonds van de Antwerpse ring. “Op dat vlak is het collegebesluit problematisch", meent de provincie. De bijdrage heeft "het karakter van een loutere heffing" omdat de overkapping een beleidskeuze is die los staat van dit project.

Niet transparant

Muziekcentrum Trix reageert alvast opgelucht. “Slaapkamers tegen de muur van een club bouwen was nooit een goed idee. De bewoners zouden vlak naast het podium slapen”, zegt directeur Ken Veerman. Hij is bereid om samen met de ontwikkelaar en het stadsbestuur een oplossing uit te werken. “Wij zijn niet tegen elke toren. Maar het ontwerp moet wel beter.”

'Slaapkamers tegen de muur van een club bouwen was nooit een goed idee'
Trix-directeur Ken Veerman

Volgens de oppositie krijgt het stadsbestuur zijn verdiende loon. “Het college heeft meerdere negatieve adviezen over dit project naast zich neergelegd en krijgt nu het deksel op de neus”, zegt Toon Wassenberg (Samen). Tegelijk is ze tevreden dat de deputatie zich achter haar kritiek op de stedenbouwkundige lasten schaart. “Het systeem in Antwerpen is niet transparant genoeg."

Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) laat weten dat hij akte neemt van de beslissing. “Eens we de officiële documenten ontvangen hebben, zullen we een collegiaal antwoord formuleren”, zegt hij. Volgens Van de Velde bewijst de vernietiging dat de deputatie "in alle onafhankelijkheid" over bouwprojecten beslist.