Beruchte Belgische ISIS-terrorist die wil terugkeren, bereidde aanslag voor in ons land

© VRT

Tarik Jadaoun (29) geldt als de meest gevreesde Belgische ISIS-strijders en dat blijkt niet zonder reden. De man uit Verviers, die momenteel tegen de doodstraf aankijkt in Irak, was betrokken bij meerdere dodelijke aanslagen in Europa en was zelfs bereid om een aanslag te plegen in ons land. Dat blijkt uit de vertrouwelijke verslagen van zijn verhoren door de Amerikanen die Het Laatste Nieuws in handen kreeg.

rrln

Jadaoun zou zich van kruimeldief in België tot een belangrijk kopstuk van Islamitische Staat hebben opgewerkt, al ontkent de twintiger deze lezing. In een gesprek met VRT-journalist Rudi Vranckx wuifde de Marokkaanse Belg vorige maand zijn reputatie als topterrorist weg. Hij claimde slechts een meeloper te zijn die niet veel meer heeft misdaan dan voor het verkeerde kamp te kiezen.

Jadaoun (alias Abu Hamza Al-Belgik) is naar eigen zeggen doordrongen van spijt én bereid om samen te werken met de Belgische veiligheidsdiensten, als die er tenminste voor zorgen dat hij de doodstraf ontloopt die hem in Irak boven het hoofd hangt.

Aan de Amerikanen die de ISIS-strijder verhoorden gaf Jadaoun echter een heel andere lezing. Dat meldt Het Laatste Nieuws op basis van de verslagen van die gesprekken. De Belg bekent rechtstreeks betrokken te zijn geweest bij meerdere aanslagcomplotten in Europa. Bij zeker twee van die aanvallen vielen doden. Daarnaast stelde hij zichzelf kandidaat voor zo’n bloedbad in eigen land.

De documenten lijken ook aan te tonen dat Jadaoun nog heel wat verzwijgt. Zo zwoer hij in november nog dat hij niets wist over nieuwe aanslagplannen, terwijl hij in december zei dat Islamitische Staat nog altijd terroristen in Europa verborgen heeft zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen