Parket onderzoekt politiegeweld na Airbnb-ruzie

Gsm-beelden van het incident.

Een Airbnb-ruzie in een Gents appartementsgebouw is fors uit de hand gelopen. Het parket onderzoekt of drie politiemannen buitensporig geweld hebben gebruikt.

Geert Neyt

De feiten dateren van 28 december vorig jaar. ‘Om 4 uur ’s nachts werden we wakker door het lawaai van een groepje jonge Airbnb-toeristen die het appartement aan de overkant van de hal hadden gehuurd’, zegt Reza Moqadam, een Gents-Iraanse dierenarts, die met zijn vrouw en twee tienerzonen in een appartementsgebouw woont dicht bij het Sint-Pietersstation. ‘Toen wij hen vroegen op te houden, ontstond er een woordenwisseling.’

Naakt in cel

Een uur na het incident stond de politie aan de deur. Op beelden die de vrouw van Reza met haar gsm filmde, is te zien hoe zij weigert de drie agenten binnen te laten. Het woord racist valt, waarop een van de agenten zegt: ‘Gaan we zo beginnen?’

Op andere beelden, gefilmd door een van de zoons, zie je hoe de arts en zijn vrouw door de agenten met geweld tegen de grond worden gewerkt in de hal van het appartement. De dierenarts ligt op het eerste gezicht buiten bewustzijn op zijn rug en bloedt uit de mond.

Volgens het koppel werden ze daarna in het hoofdbureau van de politie in Ekkergem urenlang naakt opgesloten in een cel, ‘zogezegd omdat ze vreesden dat we zelfmoord zouden plegen’, aldus de arts, die zegt drie weken arbeidsongeschikt te zijn.

Hun advocaat, Laurens Van de Keere, overweegt een klacht wegens onregelmatige huiszoeking, onnodige arrestatie en disproportioneel geweld.

De politie geeft een heel andere versie van de feiten en zegt dat de arrestatie is gebeurd omdat de dierenarts eerst een vuistslag had uitgedeeld aan een agent. Er is een proces-verbaal opgesteld wegens weerspannigheid. Het parket onderzoekt de zaak.