© Voka

2017 is recordjaar wat aantal starters in Limburg betreft

Voor de eerste keer telt Limburg bijna 6.200 nieuwe ondernemingen. Dat meldt Voka Limburg vrijdag in een persbericht. 2017 is tot nog toe het beste jaar van de 21ste eeuw op vlak van aantal starters voor Limburg, klinkt het.

Met 6.196 ligt het aantal starters in 2017 heel wat hoger dan het jaar ervoor. Ook toen werd een record verbroken: in 2016 werden er 5.552 nieuwe ondernemingen geteld in Limburg. De periode tussen juni en september vorig jaar heeft het record het meest beïnvloed. “Tussen die maanden werd het aantal starters in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar telkens met 12 tot zelfs 48 procent overschreden”, zegt Johann Leten van Voka Limburg. “Het doet ons plezier dat de magische grens van 6.000 starters dit jaar schijnbaar met gemak werd overschreden.”

Dat groeiend aantal starters is goed nieuws voor Limburg, toch moet er volgens Voka ook een kanttekening gemaakt worden. “Limburg heeft nog steeds een grote achterstand op de andere provincies wat het aantal starters betreft”, aldus Leten. “En afgelopen jaar is deze achterstand alleen maar groter geworden. Met een stijging van 4,75 procent ten opzichte van 2016 doet onze provincie het nog steeds minder goed dan de voorlaatste. Dat is de provincie Vlaams-Brabant, die een stijging van 5,30 procent noteerde.”

Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal starters en daalt tegelijkertijd het aantal faillissementen in Limburg. Met 670 faillissementen in 2017 is dat aantal grondig gedaald sinds het ‘hoogtepunt’ in 2013 met 811 faillissementen. “We moeten bovendien al terug naar 2010 om een lager aantal faillissementen te zien”, klinkt het. “Ook dat is een positieve evolutie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer