Recordvangst cocaïne aangetroffen in Antwerpen

Themabeeld © EdA

In de provincie Antwerpen, met ook de haven op linkeroever, is vorig jaar in totaal 39,6 ton cocaïne aangetroffen. Dat is ruim een derde meer dan in 2016, zo meldt de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. De ladingen, die veelal via de haven komen, worden gemiddeld groter en de smokkel wordt inventiever, bijvoorbeeld door de drugs in confituur of kledij te drenken.

mg

‘Antwerpen blijft een probleem hebben, maar het aantal inbeslagnames neemt niet toe. De hoeveelheden per inbeslagname stegen wel. Het gaat niet meer om enkele tientallen of honderden kilo’s, maar ineens bijvoorbeeld per ton. Het is een mondiaal probleem van vraag en aanbod, met bijvoorbeeld ook het toegenomen aanbod uit Zuid-Amerika’, zegt hoofdcommissaris Stanny De Vlieger.

De manier waarop cocaïne wordt gesmokkeld, verandert. ‘De uithaler op de kaai met een sporttas uit een container, dat werkt niet meer, door een prachtige beveiliging van de kaaien. Het is zaak de container in zijn geheel mee te nemen.’

Creatieve smokkel

Daarnaast wordt de smokkel ook steeds creatiever. ‘Cocaïne komt niet altijd binnen in de blokken, maar wordt ook gedrenkt in kledij of zelfs potten confituur. Achteraf moet het hier nog geëxtraheerd worden.’, zegt De Vlieger. Er werden vorig jaar twee locaties voor dit ‘cokewashen’ aangetroffen, in de Antwerpse haven en in Poppel. De vangsten gebeuren veelal door de douane.