© AFP

Serena Williams niet langer nummer 1 na verlies op US Open: "Mijn gedachten waren ergens anders"

Tennisster Angelique Kerber is het nieuwe nummer 1 op de wereldranking van de WTA. Door de uitschakeling van Serena Williams in de halve finales van de US Open door de Tsjechische Karolina Pliskova (WTA 11), springt Kerber nu over de Amerikaanse.

dgs

Williams staat sinds 18 februari 2013 bovenaan de ranking en kon het record evenaren van de Duitse tennisster Steffi Graf, die 186 weken aan één stuk op de eerste plaats stond. De Duitse Angelique Kerber is nu na Graf de tweede Duitse tennisster die ooit bovenaan de wereldranking stond.

Williams verloor donderdag verrassend haar halve finale van Pliskova in twee sets: 6-2 en 7-6 (7/5).

Pliskova treft in de finale Angelique Kerber, sinds vrijdag dus het nieuwe nummer 1 van de wereld. Zij versloeg in een eenzijdige partij de Deense Caroline Wozniacki in twee sets (6-4, 6-3).

Kerber zag haar goede humeur en spel meteen beloond met twee breaks en een 4-0 voorsprong. Wozniacki kwam daarna nog terug tot op een break maar kon de oppermachtige Kerber niet weerhouden van setwinst. In de tweede set pakte Kerber direct weer een break, waardoor hetzelfde scenario zich afpeelde als in de eerste set.

“Ik kon me niet verplaatsen zoals ik wilde”

Achteraf gaf Serena Williams toegdat ze al enkele dagen met een blessure aan haar linkerknie kampt. “Ik kon me niet verplaatsen zoals ik wilde”, klonk het bij de Amerikaanse,. “Daar wil ik nu echter niet over praten, ik heb het niet over de positie van nummer één op de wereldranglijst”, stelde ze.Williams moest twee wedstrijden in twee dagen afwerken in New York, maar voelde zich naar eigen zeggen niet moe. “Vermoeidheid is zeker geen verklaring voor mijn nederlaag. Tussen mijn wedstrijden heb ik steeds de nodige recuperatietijd gehad”, aldus Williams, die wel verklaarde dat ze met haar knie sukkelde.“Ik heb al sinds mijn tweede ronde hier last van mijn linkerknie en kon me niet verplaatsen zoals ik wilde. Wanneer je geblesseerd bent, denk je ook aan andere dingen, terwijl je alleen maar aan spelen moet denken en je op je eigen slagen moet focussen. Mijn gedachten waren ergens anders. Ik heb fouten gemaakt die ik normaal niet maak en miste makkelijke ballen”.Williams miste door haar nederlaag de kans om haar 23e grandslamzege te behalen, waarmee ze beter zou doen dan de Duitse Steffi Graf (22). De Amerikaanse stond in totaal 309 weken op nummer één op de WTA-ranking, waarvan 186 weken op rij sinds 18 februari 2013. Dat is een record dat ze samen met Graf deelt. Kerber is de 22e speelster op het hoogste schavotje in het vrouwentennis sinds de oprichting van het WTA-klassement in november 1975.

"Altijd een droom geweest om nummer 1 te zijn"Angelique Kerber mag zich vanaf maandag dus de nieuwe nummer één van het vrouwentennis noemen. Kerber, die de Deense Caroline Wozniacki (WTA 74) met 6-4 en 6-3 klopte, is nu na Graf de tweede Duitse tennisster die ooit bovenaan de wereldranking stond en is met haar 28 lentes meteen ook de oudste speelster die haar debuut maakt op de nummer één.

"Het is een ongelooflijk gevoel, nummer één worden is altijd al een droom geweest en ik heb geprobeerd om er de voorbije weken niet te veel aan te denken", stelde Kerber. "Nummer één worden is heel speciaal, deze avond zal ik niet snel vergeten. Dat ik na Steffi de tweede Duitse nummer één word, maakt me enorm fier".

Kerber won dit jaar onder meer de Australian Open en het WTA-toernooi van Stuttgart, pakte op de Spelen van Rio olympisch zilver en bereikte ook de finale op Wimbledon.

"Ik heb de laatste punten van het duel tussen Serena en Pliskova gezien, maar probeerde mijn eigen concentratie niet te verliezen en wilde me op mijn eigen wedstrijd focussen. Toen ik wist dat Pliskova had gewonnen, was het mentaal niet makkelijk, maar ik ben rijper geworden en kon heel mijn eigen wedstrijd lang geconcentreerd blijven. Dat geeft me vertrouwen voor de volgende wedstrijd", aldus de Duitse, die zaterdag in haar derde grandslamfinale van 2016 staat. "Ik moet niets veranderen wat de laatste maanden zo goed gegaan is. Ik geloof in mezelf en wil plezier beleven en ontspannen blijven."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer