Bij de Gentse ‘zussen’ van Moeder Teresa: “We voelen haar aanwezigheid nog elke dag”

© fvv

De enige échte zussen van Moeder Teresa in België wonen in Gent, tussen de studenten. Dit weekend wordt de zopas heilig verklaarde Teresa gevierd in de Sint-Baafskathedraal. Wij mochten uitzonderlijk op bezoek in het kloostertje-annex-stadswoning in de Begijnengracht, waar Moeder Teresa zelf vijf keer sliep. “Ze zat ’s morgens vroeg altijd als eerste in onze kapel.”

Tuly Salumu

Wanneer we het klooster binnenstappen, zijn de zusters bezig met de dagelijkse schoonmaak. Tot onze verbazing schalt er luide muziek. “We zitten in de verbouwingen en gunnen de werkmannen hun plezier”, zegt zuster Albertina. Het is het eerste teken van de ontspannen sfeer die in het klooster heerst.

Albertina is de overste van een gezelschap van vijf dat slechts een klein deeltje uitmaakt van de congregatie Zusters van Moeder Teresa, ook wel de Missionarissen van Naastenliefde genoemd. In totaal telt de gemeenschap 5.300 leden.

Albertina is pas 39, een stuk jonger dan de gemiddelde overste. Zijn alle zusters zo jong? Albertina knikt. “We zijn inderdaad een vrij jeugdige kloostergemeenschap. Het internationale aspect van onze organisatie trekt natuurlijk aan. Omdat onze congregatie op ieder continent vestigingen heeft, komen onze leden uit alle uithoeken van de wereld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen