Daklozen aan een onderkomen helpen én tegelijkertijd de leegstand in de stad aanpakken? Zij doen het

© amg

© amg

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vzw ‘t Eilandje is in Brussel op zoek naar een locatie om het project Home for Less te installeren. Samen met enkele architectuurstudenten heeft de vzw tijdelijke woningen gefabriceerd die in een leegstaand pand opgebouwd kunnen worden als onderkomen voor daklozen. “In oktober willen we de constructies gereed hebben.”

Amaury Michaux

Brussel telt veel daklozen, maar tegelijkertijd is er in onze hoofdstad ook veel leegstand. Volgens daklozenorganisatie ‘t Eilandje en studenten architectuur van La Cambre kunnen beide problemen in één project aangepakt worden.

“Het idee is eind 2016 ontstaan. Samen met architectuurprofessor Denis Delpire bedachten we dat we tijdelijke woningen in leegstaande gebouwen in Brussel konden neerzetten. Die tijdelijke constructies zouden dan een tijd daar kunnen gebruikt worden en makkelijk verhuisd worden”, zegt Muriel Vanderghinst van de daklozenorganisatie. “Zo’n veertig studenten hebben dan vorig jaar vier modellen uitgedacht én gemaakt in de gebouwen van het Leger des Heils. De constructies zijn gemaakt uit samengedrukt hout en zijn opgebouwd zoals Legoblokken. Er zijn geen nagels aan te pas gekomen en alles is makkelijk op te bouwen en te demonteren.”

Drie aparte ruimtes

Uit de vier prototypes moeten er nu twee gekozen worden. “De kleinste constructie is achttien vierkante meter, de grootste dertig”, aldus Vanderghinst. “We hebben gekeken naar drie basisbehoeften van de mens en zo de studio’s opgebouwd. Zo is er een aparte slaapkamer, een aparte badkamer en een aparte eetkamer. Je kan de woningen een beetje vergelijken met het kot van een student. De bedoeling is dat enkele studenten er een tijdje gaan wonen en dat dan de twee meest praktische exemplaren gekozen worden. Maar we moeten daarvoor eerst een geschikte locatie vinden. In het Leger des Heils mag er niemand overnachten omdat de brandweer het afgekeurd heeft omwille van de brandveiligheid.”

Geld inzamelen

De organisatie zoekt momenteel ook nog partners om het project te steunen. “Een constructie kost ongeveer 5.000 euro. Met dat geld betalen we vooral het hout en de isolatie. De andere materialen hebben we kunnen hergebruiken of zijn giften zoals bijvoorbeeld oude toiletten en douches. We hopen toch geld in te zamelen om zo'n vijftig constructies te kunnen maken. Maar daarvoor moeten de tijdelijke woningen eerst uitgetest worden en dus hebben we een geschikte plaats nodig.”

Iedereen die een ruimte ter beschikking kan stellen, mag mailen naar m.vanderghinst@ilot.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen