Direct naar artikelinhoud
sudan-kwestie

Wouter Beke: "Ontslag van Francken is niet aan de orde"

CD&V-voorzitter Wouter Beke.Beeld BELGA

Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke is het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) "niet aan de orde". "CD&V heeft in 2014 een engagement genomen voor de volle vijf jaar, en daar blijven we bij", zei hij maandagmiddag na afloop van het CD&V-partijbureau. De crisissfeer binnen de federale regering lijkt daarmee bezworen.

De politieke toekomst van staatssecretaris Francken hing al weken aan een zijden draadje nadat hij tegenover premier Charles Michel had gelogen over de repatriëring van Sudanese vluchtelingen. Enkele CD&V-kopstukken lieten afgelopen weekend nog blijken dat de staatssecretaris "zijn conclusies moest trekken", waarop N-VA-voorzitter Bart De Wever liet weten dat hij de regering zou laten vallen als coalitiepartners zijn staatssecretaris bleven aanvallen.

Persoonlijke deontologie

CD&V-voorzitter Beke zette vanmiddag de puntjes op de 'i'. "Dit is een zaak van persoonlijke deontologie. Als de staatssecretaris vindt dat hij nog kan functioneren, dan is dat zijn zaak."

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGSV) voert momenteel nog een onderzoek naar de getuigenissen van foltering op teruggekeerde Sudanezen. "We wachten dat onderzoek af en zien dan welke maatregelen eventueel genomen moeten worden."

'We wachten dat onderzoek af en zien dan welke maatregelen eventueel genomen moeten worden'
CD&V-voorzitter Wouter Beke

Met vuur spelen

Ook vervroegde verkiezingen zijn voorlopig "absoluut niet aan de orde". "Dat is met vuur spelen. De mensen verwachten van ons heel terecht dat we ook in 2018 beslissingen nemen, niet dat we spelletjes spelen. Er is voldoende vertrouwen om het regeerakkoord uit te voeren."

De crisis binnen de regering lijkt zo bezworen. Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten tweette: "Wie zoals wij een eigen, positieve koers vaart, laat zich niet opjagen of chanteren", aldus Rutten. "De liberale regering van @CharlesMichel levert prima werk: de economie draait, er komen jobs bij, belastingen gaan omlaag. Wij werken verder. Dat is wat mensen van ons verwachten. #verderwerken".

Twitter bericht wordt geladen...

Chantage

Eerder vandaag liet premier Charles Michel (MR) duidelijk verstaan dat hij zich niet laat intimideren door de N-VA. "Chantage maakt geen indruk", zei hij bij radiozender Bel RTL. "En ook de bedreigingen of provocaties van Eric Van Rompuy (die gisteren gezegd had dat de premier een handpop is van de N-VA, nvdr) doen dat niet."

"De dossiers van asiel en migratie verdienen meer dan ruzieënde ego's", zo zei de premier. "Ik laat mijn agenda niet dicteren. Niet door de oppositie, maar ook niet door een meerderheidspartij." Hij herinnerde aan het engagement van zijn regering om "onze grenzen op een humane manier te beschermen" en met respect voor de Europese en internationale verplichtingen op het vlak van migratie.

Premier Michel.Beeld Photo News

De premier benadrukte dat er een onderzoek ingesteld is om na te gaan of  vluchtelingen die teruggestuurd werden naar Sudan gefolterd werden. "Ik wacht op de resultaten van het onderzoek."  Het doel van dat onderzoek is niet de vraag beantwoorden of Francken ontslagen moet worden, maar om lessen te trekken voor de toekomst, aldus Michel. "Wanneer die evaluatie heeft plaatsgevonden kan iedereen in eer en geweten een politieke afweging maken."

"Ik chanteer niemand"

Bart De Wever reageerde daarop dat hij "niemand chanteert". "Ik geef de mening van mijn partij. Dat is mijn job", aldus de N-VA-voorzitter. "Ik laat geen enkele regering vallen. De sfeer hoeft ook helemaal niet negatief te zijn als men stopt met schieten op mensen die hun job doen en als iedereen gewoon zijn job doet".

'De sfeer hoeft helemaal niet negatief te zijn als men stopt met schieten op mensen die hun job doen en als iedereen gewoon zijn job doet'
Bart De Wever

De Wever was ook formeel: "Er zal geen ontslag komen van Theo Francken". Maar wat dan als het lopende onderzoek de folterverhalen van teruggestuurde Sudanezen zou bevestigen? "We zullen dat onderzoek afwachten en de verantwoordelijkheden afwegen. Maar in deze zaak zal Theo Francken geen ontslag nemen", aldus De Wever.

"Ik zal Theo Francken niet laten vallen, vandaag niet, morgen niet en overmorgen niet. Iemand die zijn job doet, moet je niet in de rug schieten."