Bart De Wever na reactie Michel: “Ik chanteer niemand. Ik geef enkel het standpunt van mijn partij”

© isopix/belga

“Als de regeringspartners het ontslag van Theo Francken vragen, dan stapt de N-VA uit de regering.” Dat verklaarde partijvoorzitter Bart De Wever afgelopen weekend. Harde woorden, maar premier Charles Michel (MR) heeft maandagochtend op de Franstalige radiozender Bel RTL verklaard “niet onder de indruk te zijn”. Intussen reageerde ook De Wever opnieuw. “Ik chanteer niemand”, verklaarde hij aan de VRT. “Ik geef gewoon het standpunt van mijn partij.”

mtm

LEES OOK. De Wever: “Als regeringspartners ontslag van Francken vragen, stapt N-VA uit regering”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kwam in een politieke storm terecht door zijn verklaringen over de repatriëring van Soedanezen nadat er berichten waren gekomen over folteringen van teruggestuurde Soedanezen. De staatssecretaris verklaarde aanvankelijk dat er in de maand januari geen terugsturingen gepland waren. Intussen kreeg hij het bericht dat er toch nog een vlucht gepland was, die hij onmiddellijk annuleerde. Hij bracht daar evenwel premier Charles Michel niet van op de hoogte, die in de Kamer verklaarde dat er geen vluchten gepland waren.

© BELGA

Vanuit de oppositie werd aangedrongen op het ontslag van Francken en ook een aantal CD&V-kopstukken stelden zich afgelopen weekend vragen bij het functioneren van Francken.

“Ik sta achter Theo”

Voor Bart De Wever, voorzitter van N-VA, staat zijn staatssecretaris niet ter discussie. “Als men Francken vraagt om zijn ontslag te geven, zal N-VA zich terugtrekken uit de regering. Wat dat betreft, ben ik heel duidelijk. Ik sta achter Theo en laat hem in geen enkel geval vallen. Hij heeft de wet toegepast. Zijn bevoegdheid is een heel moeilijke, ook op menselijk vlak, maar iemand moet het wel durven en effectief doen”, zo verklaarde De Wever zondag op de Nieuwjaarsreceptie van de stad Antwerpen.

Charles Michel reageerde maandagochtend op de verklaringen van De Wever. “Zijn chantage maakt op mij geen indruk, bedreigingen en provocaties evenmin”, aldus de premier op de Franstalige radiozender Bel RTL. “Ik laat mijn agenda niet dicteren.”

De premier laakte ook de “provocaties” van Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V), die zondag stelde dat de eerste minister de handpop van de N-VA was geworden. “Het dossier migratie en asiel verdient beter dan de ruzies tussen ego’s, kleine of grote”, reageerde premier Michel. Hij herinnerde aan het engagement van zijn regering om “onze grenzen op een humane manier te beschermen” en met respect voor de Europese en internationale verplichtingen op het vlak van migratie.

LEES OOK (+). Waarom De Wever het meeste baat heeft bij vervroegde verkiezingen

Onderzoek

Michel benadrukte dat er een onafhankelijk onderzoek gestart is naar de Soedan-kwestie. “Het doel daarvan is niet om te bepalen of Francken moet opstappen of niet. Het doel is om lessen te trekken voor de toekomst. Ik wacht op de resultaten van dat onderzoek.”

Kris Peeters: “Wie regering laat vallen, speelt met vuur”

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) waarschuwt dat wie de regering nu zo willen laten vallen, met vuur speelt. “De federale regering moet hard doorwerken en ik zal mijn steentje bijdragen”, verklaarde de CD&V’er maandag in De Ochtend op Radio 1.

Eerder op de dag had gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van werkgeversorganisatie Voka al gewaarschuwd dat een val van de regering slecht nieuws zou zijn voor de ondernemers. “Er is heel wat werk op de plank. En nu kibbelen, nog eens kibbelen, daar is niemand bij gebaat. En zeker onze bedrijven niet. Een dergelijke crisis zou heel slecht zijn voor ons bedrijfsklimaat en voor onze reputatie in het buitenland. Er moet nog anderhalf jaar geregeerd worden”, verklaarde Maertens op de VRT-radio.

LEES OOK. “Charles Michel doet dienst na verkoop van N-VA”

Vicepremier Peeters schaart zich achter die oproep. De vraag werd brandend actueel nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever zondagavond duidelijk maakte dat zijn partij staatssecretaris Theo Francken niet zal laten vallen en dat N-VA uit de regering stapt indien de andere coalitiepartners op Franckens ontslag zouden aansturen. Francken ligt onder vuur over de vraag of gerepatrieerde Soedanezen bij hun terugkeer zouden zijn gefolterd en over de vraag of hij de premier correct heeft ingelicht over de organisatie van terugkeervluchten.

Minister Peeters vindt dat er “heel veel perceptie” wordt gecreëerd in het dossier. Hij herinnert eraan dat het kernkabinet heeft beslist een onderzoek te laten uitvoeren naar de eventuele folteringen en dat staatssecretaris Francken en N-VA-vicepremier Jan Jambon daarbij aanwezig waren. Peeters vindt dat de resultaten van dat onderzoek moeten worden afgewacht en dat daar de nodige gevolgen aan moet worden gegeven, al benadrukt de vicepremier niet op die conclusies te willen vooruitlopen.

“Niet aan de orde”

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke zegt dat het ontslag van Francken “niet aan de orde is” . “Dit is een zaak van persoonlijke deontologie. Als de staatssecretaris vindt dat hij nog kan functioneren, dan is dat zijn zaak. De deontologie van de ene is duidelijk verschillend dan die van anderen, maar dat is dan zo. Voor ons is er verder niets aan de orde.”

Ook vervroegde verkiezingen zijn voorlopig “absoluut niet aan de orde”. “Dat is met vuur spelen. De mensen verwachten van ons heel terecht dat we ook in 2018 beslissingen nemen, niet dat we spelletjes spelen. Er is voldoende vertrouwen om het regeerakkoord uit te voeren. CD&V heeft in 2014 een engagement genomen voor de volle vijf jaar, en daar blijven we bij.”

© BELGA

“Ongehoord”

Oud-premier Mark Eyskens vindt de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever intussen “ongehoord voor iemand die deelneemt aan een regering”. Maar een echt ‘parfum de crise’ hangt er nog niet, zei de CD&V-coryfee maandagochtend voor aanvang van het partijbureau van de christendemocraten. “Het energiepact is veel belangrijker”

“Dat Francken heeft gelogen tegen premier Michel, is vooral voor hem een probleem. Maar de vraag is natuurlijk of hij nog voldoende krediet heeft om geloofwaardig over te komen in het parlement.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen