Direct naar artikelinhoud
Justitie

Elke dag bestuurders zonder rijbewijs voor politierechter

Alweer geval van vluchtmisdrijf in Hasselt
Beeld VTM Nieuws

Geen rijbewijs, dronken en vluchtmisdrijf. De vijftiger die zaterdagavond drie twintigers aanreed in Hasselt, is niet eens een alleenstaand geval. 'Zonder rijbewijs rijden in combinatie met een andere verkeersinbreuk is dagelijkse kost op de politierechtbank in Antwerpen', zegt politierechter Erwin Van Damme.

In Oostende werd vrijdag ook nog een man van 70 betrapt tijdens een politiecontrole. Hij reed al twee jaar rond zonder een geldig rijbewijs. De politie stelde een proces-verbaal op. "Dat is eerder een toevalstreffer", vindt de Antwerpse politierechter Erwin Van Damme. "De pakkans voor bestuurders die ondanks een rijverbod blijven rondrijden, is te klein. Elke wagen en bestuurder controleren, is natuurlijk niet haalbaar. Heel veel onder hen beseffen dat ze in overtreding zijn, maar ze zijn wel slim genoeg om onder de radar te blijven en om voorzichtig te rijden. Een andere groep trekt zich daar ook allemaal niets van aan. Die bestuurders rijden door het rood, worden geflitst of veroorzaken ongevallen, al dan niet met vluchtmisdrijf. Op dat moment dat ze tegen de lamp lopen, komt ook aan het licht dat ze een rijverbod hebben. Het is nog een geluk dat ze overtredingen maken."

In de toekomst zou de oplossing moeten komen van de kruispuntbank Mercurius, die gegevens uit databanken van politie, gerecht en overheidsdiensten bundelt. Op dit moment is de nieuwe kruispuntbank nog niet operationeel. Van Damme geeft daarom aan dat dit soort dossiers dagelijkse kost zijn op de politierechtbank in Antwerpen. "Maar ik vrees dat het slechts het topje van de ijsberg is", gaat Van Damme verder. "Mijn collega's en ik leggen voor die automobilisten wel effectieve gevangenisstraffen op, maar er moet vooral een gedragswijziging komen."

'De pakkans voor bestuurders die ondanks een rijverbod blijven rondrijden, is te klein'
Erwin Van Damme, Antwerps politierechter

Het vluchtmisdrijf in Hasselt toont dat opnieuw aan. Een 56-jarige man uit Diepenbeek zit in de cel, omdat hij drie twintigers aanreed aan Winterland in Hasselt. Matthieu Van den Driessche (26) uit Berlare was met zijn vriendin Leslie Kesteleyn (26) en haar vriendin Amy Ide (27) uit Gent op stap in Hasselt. Aan een zebrapad aan de Koning Boudewijnlaan werden het koppel en hun vriendin iets na 20 uur aangereden en opgeschept. "Matthieu knalde tegen de voorruit en vloog over de auto", zegt Leslie. "Ik werd enkele meters meegesleurd op de motorkap en ik heb mezelf van de auto gerold."

De 56-jarige automobilist wist dus maar al te goed dat hij mensen had aangereden. Toch pleegde hij vluchtmisdrijf. Anderhalve kilometer verderop parkeerde hij zijn zwaar beschadigde auto en ging hij op café. Amper een half uur later arresteerde de politie hem in de kroeg. Gisterenmiddag werd de man uit Diepenbeek door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van onopzettelijke slagen en verwondingen, dronken rijden en vluchtmisdrijf. Daar staan gevangenisstraffen op tot 3 jaar, geldboetes tot 40.000 euro en een levenslang rijverbod.

"De man had geen rijbewijs", bevestigt Bruno Coppin van het parket van Limburg. "Hij is geen onbekende voor het gerecht." Een aantal jaar geleden werd zijn rijbewijs afgenomen na ernstige verkeersinbreuken. Als hij medische en praktische proeven zou afleggen, kon hij opnieuw zijn rijbewijs halen, maar die proeven zou hij nooit hebben afgelegd. De vijftiger zou slecht meewerken met de onderzoekers. Hij zou zich nog maar weinig van zaterdagavond kunnen herinneren.

Verbolgen

De drie slachtoffers werden door de hulpdiensten naar het Virga Jessa-ziekenhuis in Hasselt gebracht. Van den Driessche, die een gebroken oogkas en duim opliep, verkeerde een tijd in levensgevaar. Zijn vriendin Leslie Kesteleyn houdt aan het ongeval een gebroken neus, een hersenschudding en schaafwonden over, terwijl Ide gewond raakte aan de enkel. Als ze horen dat de dader zelfs geen rijbewijs had, reageren ze verbolgen. "Onbegrijpelijk dat die man nog kan rondrijden", klinkt het. "Hij zou levenslang uit het verkeer moeten worden gehaald. We kunnen het nog navertellen, maar het had heel anders kunnen uitdraaien."