Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Anderlecht heeft een spitsenprobleem

Lukasz Teodorczyk met zijn ploegmaats op stage in La Mange, Spanje.Beeld Photo News

De goede voornemens kunnen nu al de vuilnisbak in. Lukasz Teodorczyk blijft ook in Spanje op de sukkel. Hij is geblesseerd en oogt nukkig. Zelfs Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck kent geen oplossing.

Mochten er leerlingen gedragspsychologie zijn die nog een invalshoek zoeken voor hun thesis: Lukasz Teodorczyk (26) is een uitstekend studieonderwerp. "Het is niet evident om tot hem door te dringen", zegt Hein Vanhaezebrouck, nochtans een man van de wereld. "'Teo' leeft in zijn eigen, complexe wereld. Hij kan 's ochtends vrolijk zijn, vijf minuten later gefrustreerd en opnieuw vijf minuten later is hij aan het lachen."

In La Manga blijft het voorlopig bij gemoedstoestand twee, Teodorczyk is gefrustreerd. Niet het minst door zijn eigen onkunde. Op stage trekt hij gewoon de lijn door van voor Nieuwjaar: scoren doet hij ook in de zon niet. Daarnaast toont de Pool zich ongelooflijk nukkig. In die mate zelfs dat hij zijn jonge ploegmaat Amuzu bijna van het veld trapt met een horrortackle en zijn vingers in het gezicht van Kayembe plant. Diepe zucht.

Ook Vanhaezebrouck kan het niet negeren, zijn enige overgebleven spits - de verstoten KV Mechelen-huurling Silvère Ganvoula tellen we gemakshalve niet mee - is geen toonbeeld van optimisme. "Maar 'Teo' is 'Teo', ik kan zijn karakter niet veranderen. Dat betekent niet dat hij een slechte jongen is. De groep en ikzelf hebben ook geen problemen met hem. Ik vind wel dat hij fysiek stappen moet zetten. Hier blijkt dat hij moeite heeft om de inspanningen keer op keer vol te houden."

''Teo' leeft in zijn eigen, complexe wereld. Hij kan 's ochtends vrolijk zijn, vijf minuten later gefrustreerd en opnieuw vijf minuten later is hij aan het lachen'
Hein Vanhaezenbrouck, trainer Anderlecht

Alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg gaat, loopt Teodorczyk in Murcia nog eens een blessure op. Tijdens de afwerkingsvormen, waarbij het er bij momenten op lijkt dat de voormalige topschutter mikt op het doel van het nabijgelegen veld, bezeert hij zich aan de heupbuiger. Hij probeert aanvankelijk wel aan te sluiten bij de groep, maar na een korte loopsessie wordt duidelijk dat Teodorczyk nog te veel hinder ondervindt om voluit te gaan. Wellicht kan hij snel hervatten.

Vraag om extra spits

Maar zelfs met een fitte Teodorczyk dringt Vanhaezebrouck aan op offensieve versterkingen, zeker na het vertrek van Robert Beric (terug na Saint-Etienne) en Hamdi Harbaoui (Zulte Waregem). "De spoeling voorin is heel dun", zegt Vanhaezebrouck. "Kijk, ik besef dat de omstandigheden moeilijk zijn (hij verwijst naar de overname en het gebrek aan financiële slagkracht, PJC), maar als we nog iets kunnen doen, verkies ik dat dat aanvallend gebeurt. En liefst halen we een zekerheid. Een jongen uit pakweg de Balkan of Afrika is dat niet, hé."

Het is ook in dat opzicht dat de coach met Kenny Saief teruggreep naar een speler die hij kent - bij AA Gent kneedde hij de Amerikaanse international eigenhandig. "Kenny brengt grinta, pressing, loopvermogen en polyvalentie bij. Ik snap trouwens niet dat mensen het vreemd vinden dat wij hem huren met aankoopoptie. Ik vind dat net het ideale scenario. (fijntjes) Mocht Anderlecht de laatste jaren al zijn spelers op die manier gehaald hebben, dan had het veel kunnen besparen."

Rest de vraag: kan Saief paars-wit aan een nieuwe kampioensbeker helpen? Vanhaezebrouck veegt het thema van tafel. "Het is nu niet realistisch om over de titel te praten. Het heeft ook geen zin om me daarin druk te maken. Als je je ergert, wordt het alleen maar erger."

'Het is nu niet realistisch om over de titel te praten'
Hein Vanhaezenbrouck, trainer Anderlecht

Wel goed nieuws is er van Leander Dendoncker. Na de blessure van Kara Mbodj was Vanhaezebrouck bijna verplicht om de middenvelder centraal achterin te posteren. Het draaide prima uit: Dendoncker heeft de knop na zijn gemiste transfer in de zomer omgedraaid. Ook in de trainingsduels in Spanje staat hij consequent in de defensie. Dat zal ook in matchen zo blijven, want: "Het team en ik hebben hem nodig", zegt Vanhaezebrouck.

Het hoeft niet per se slecht nieuws te betekenen voor de viervoudige Rode Duivel, vindt Vanhaezebrouck. "Leander weet ook wel dat hij op die positie meer kans maakt op een WK-selectie. Alderweireld is regelmatig geblesseerd, Kompany is áltijd geblesseerd en Vermaelen die een jaar aan een stuk fit blijft... Ik meen zelfs dat Leander titularis kan zijn in Rusland, hij heeft er de kwaliteiten voor. En nadien zullen de geïnteresseerde ploegen in de rij staan."

Mooie woorden van Vanhaezebrouck, maar die kwamen er niet zomaar. Bedoeling is om Dendoncker, uit eigenbelang, definitief vrede te laten nemen met zijn nieuwe positie.