Zon scheen in heel 2018 nog maar drie uur, in het centrum van het land

© H

Na de somberste decembermaand ooit (10 uren zonneschijn) is het jaar al niet veel beter ingezet. “In de eerste week van 2018 zagen ze in het centrum van het land nog maar drie uur de zon”, zegt weerman Frank Deboosere.

pom

Het jaar is één week oud. Tot nog toe was het een bijzonder grijs jaar. Letterlijk. De zon heeft nog maar amper geschenen. “Dat is niet alleen een gevoel, de cijfers bewijzen het ook”, zegt weerman Frank Deboosere. “In het centrum van het land scheen de zon hoop en al drie uren. In het westen van het land was dat iets meer.”

Gemiddeld 59 uur

Januari is volgens de statistieken de tweede donkerste maand, na december. In januari schijnt de zon gemiddeld 59 uren. “Met die paar uurtjes in de eerste week van januari gaan we daar dit jaar niet snel aan geraken”, zegt Frank Deboosere.

Dat het zo donker is, komt door de constante aanvoer van wolken. Vooral uit het westen. Daarna keerde de wind en kwam die uit meer noordoostelijke richting. Maar ook vandaar drijven de wolken ons zwerk binnen.

Lage onmachtige zon

Het is de taak van de zon om gaten in het wolkendek te branden en er doorheen te schijnen. “Maar de januarizon staat nog heel laag”, zegt Frank Deboosere “en kan vanuit die lage stand de wolken weinig pijn doen, laat staan er doorheen branden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen