Commotie rond ‘toplessbar’ op OCMW-grond

© Google Maps

Een toplessbar in Nazareth veroorzaakt commotie. De grond waarop het gebouw staat, is eigendom van OCMW-Gent. “We zijn gestart met de procedures die binnen onze mogelijkheid liggen”, zegt OCMW-voorzitter ­Rudy Coddens (SP.A).

sln, lvh

Wie op café graag wordt bediend door een vrouw met blote borsten, moet elke eerste donderdag van de maand in ­café Arona in de Drapstraat in Nazareth zijn. Voor de Gentse oppositiepartij N-VA is dat voldoende om van een toplessbar te spreken en er al maanden schriftelijke vragen over te stellen aan OCMW-voorzitter Rudy Coddens. De grond waarop het café staat, is immers ­eigendom van OCMW-Gent.

OCMW-raadslid Annick Michem (N-VA) zegt dat ze op de meeste van haar vragen een zeer onduidelijk antwoord kreeg en daarom volgt een interpellatie, morgen, tijdens de Gentse OCMW-raad. “Het kan toch niet zijn dat het OCMW een toplessbar in Nazareth ­financieel ondersteunt. De vzw die de gronden bezet, betaalt slechts 12,50 euro huur per maand aan het OCMW”, zegt N-VA.

OCMW-voorzitter Rudy Coddens zei gisteren dat het een erg technisch dossier is. “Het OCMW heeft al juridische stappen ondernomen, maar niet alles ligt binnen onze bevoegdheid. Ook de dienst Stedenbouw van Nazareth is bevoegd. Het klopt hoegenaamd niet dat N-VA geen duidelijk antwoord kreeg op eerder gestelde vragen. En als er overlast is, moet de lokale overheid of een andere dienst zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Huisbaas Luc Bosschem bevestigt dat het pand op naam van een vzw staat en dat die maar 12,50 euro huur betaalt. “De grond is al ruim tweehonderd jaar cijnsgrond”, legt hij uit. “Die beperkte huurprijs stond in elk contract. De huidige huurder, Arona, zit er nu al tien jaar in. De zaak draait goed en daar ben ik zeer tevreden mee. De kritiek die nu wordt geuit, is sensatie.”

Ook de uitbater van Arona, Chris Dhondt, verstaat de commotie niet. “Die gronden zijn al jaren eigendom van het OCMW, net zoals een heleboel andere gronden in de straat. Eén keer in de maand is er bij ons topless bediening en dat is al jaren zo. Elke andere avond zijn we een gewoon danscafé.”

Opvallend detail: in 2012 stond Chris Dhondt nog op de lijst van N-VA Nazareth.