Direct naar artikelinhoud
oorlog in syrië

"2.000 door Iran getrainde Afghanen omgekomen in Syrië"

Archiefbeeld.Beeld AFP

Meer dan 2.000 Afghaanse "vrijwilligers", getraind door Iran, zijn om het leven gekomen in Syrië, waar ze aan de kant van het regime van president Bashar al-Assad streden. Dat zegt een officiële Afghaanse bron vandaag, zo meldt persagentschap Belga.

Ze maakten deel uit van de 'Divisie Fatemiyoun', samengesteld uit Afghaanse rekruten. De troepen worden door Iran getraind en naar Iran gestuurd om er samen met de Syrische legertroepen te strijden tegen rebellen en jihadisten.

"Gedurende de vijf voorbije jaren dat de divisie actief is in Syrië, zijn meer dan 2.000 leden gestorven, en 8.000 leden gewond geraakt", zei Zohair Mojahed, een Afghaanse verantwoordelijke van de divisie, zaterdag aan de krant Shargh.

Iran geeft maar zelden informatie vrij over hoeveel manschappen er in Syrië en Irak vechten en sneuvelen. De laatste cijfers, afkomstig van veteranenorganisaties, dateren van maart en hebben het over 2.100 gesneuvelde vrijwilligers, al is het niet duidelijk over hoeveel buitenlandse strijders het toen ging.

Iran ontkent dat het professionele troepen naar de regio stuurt. Volgens het land zendt het enkel militaire adviseurs en georganiseerde brigades, bestaande uit vrijwilligers uit Iran, Afghanistan en Pakistan.