Seksuele intimidatie in Brussel: ‘Respect voor vrouwen moet omhoog’

© istock

Uit nieuw onderzoek blijkt dat bijna negen op de tien vrouwen in Brussel al te maken kregen met seksuele intimidatie. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) wil daar met een nieuwe app iets aan doen.

rdc

‘Ik voel al jaren aan dat seksuele intimidatie een groot probleem is en blijft in Brussel’, zegt Debaets. Maar getuigenissen alleen waren niet voldoende, Debaets wilde cijfers om die vaststelling te staven. Ze bestelde een onderzoek aan de Gentse universiteit. Daaruit blijkt niet alleen dat negen op de tien vrouwen met seksuele intimidatie geconfronteerd werden, maar ook dat een op drie ernstige gevolgen ondervindt, soms tot jaren nadien. Dat kan gaan van nachtmerries tot het aanpassen van kledij of wandelroutes.

‘Het respect voor vrouwen moet omhoog’, vindt Debaets. Bovendien blijkt uit campagnes als #metoo dat seksuele intimidatie in alle lagen van de samenleving voorkomt, ‘en niet alleen op straat of onder bepaalde bevolkingsgroepen’.

In samenwerking met vzw Touche Pas A Ma Pote ontwikkelt Debaets daarom een nieuwe app, die ze in maart op de markt hoopt te brengen. De staatssecretaris liet zich inspireren door de Franse app HandsAway, die in Parijs al in gebruik is en hulp biedt aan vrouwen die zich bedreigd voelen.

Twee principes

Zo’n app moet Brussel ook hebben, vindt Debaets. Het eerste principe is dat gebruikers die zich bedreigd voelen, kunnen aangeven waar, wanneer en hoe dat gebeurde. Daarnaast komen er zogenaamde ‘street angels’, vrijwilligers die zich ter plaatse begeven wanneer iemand aangeeft zich bedreigd te voelen, om tussen te komen, bescherming te bieden of te troosten. ‘We willen solidariteit promoten’, klinkt het. Volgens Debaets is op dat gebied nog een lange weg te gaan.

Bestaat er geen risico dat de app ‘no-gozones’ creëert, straten waar veel meldingen gebeuren en waarvan je als vrouw weet dat je er beter niet heen gaat? Debaets denkt van niet. Uit het Parijse voorbeeld bleek dat de meldingen van overal kwamen, soms uit onverwachte (bijvoorbeeld dure) buurten.

Als er toch een concentratie van meldingen zou blijken, kan daar volgens Debaets ook voordeel uit gehaald worden. Zo kan de ordehandhaving erop afgestemd worden, of kunnen aanpassingen aan de structuur doorgevoerd worden om de veiligheid te verhogen.