© Samen

Wouter Van Besien (Samen): “Als burgemeester progressief stadsbestuur op poten zetten”

Wouter Van Besien, fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad, heeft dinsdag in een interview met VTM-reporter Jan De Meulemeester zijn wensen én ambities voor het komende politieke jaar voor het bondgenootschap Samen uit de doeken gedaan. “Ik vind het niet gepast dat Bart De Wever veralgemenende uitspraken doet”, zegt Van Besien.

bap

© jhs

VTM NIEUWS-reporter Jan De Meulemeester nodigt sinds midden november quasi elke week verschillende nationale politieke kopstukken uit in zijn studio om hen aan een spervuur van vragen te onderwerpen. Zo maakten onder meer Wouter Beke (CD&V), Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) eerder hun opwachting. Dinsdag viel de eer te beurt aan Groen-kopstuk Wouter Van Besien, die zich samen met onafhankelijke Jinnih Beels en Tom Meeuws (sp.a) voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen engageert voor het bondgenootschap Samen.

Beleid met interactie

Van Besien nam meteen N-VA op de korrel. “Iedereen kan zien dat N-VA heel arrogant in de federale regering staat tegenover de regeringspartijen. Zo is het ook in het Antwerpse stadsbestuur. Op verschillende dossiers neemt N-VA beslissingen waar de coalitiepartners niet zo tevreden mee zijn. Bijvoorbeeld de commercialisering van het sociaal werk, om commerciële partners mee aan boord te brengen voor de opvang van daklozen. CD&V was daar absoluut geen voorstander van, maar heeft dat wel moeten slikken. Ook rond thema’s zoals fietsveiligheid hebben partijen zoals CD&V en Open Vld plannen, maar staat het niet op de prioriteitenlijst van N-VA.”

“We moeten af van die manier van politiek doen”, gaat Van Besien verder. “Dat willen we verwezenlijken met Samen, we willen aan een open politiek doen met de burgers en de andere partijen. Inspraak van de burgers staat niet hoog op de lijst van dit N-VA-bestuur. In een moderne democratie is het logisch dat je niet om de zes jaar een stem van de inwoners vraagt, maar dat je gedurende de gehele periode van je beleid politiek voert met interactie. Nu wordt er vooral ruzie gemaakt met de middenveldorganisaties. We moeten op een meer moderne, meer open en meer democratische manier aan stadspolitiek doen in Antwerpen.”

Criminaliteit en verkeersveiligheid

De criminaliteitscijfers gaan omlaag in Antwerpen. Het stadsbestuur heeft veel ingezet op veiligheid, zoals het aankopen van pantserwagens. “Het is een heel goede zaak dat de criminaliteit in Antwerpen daalt, wat de verdienste van dit stadsbestuur is. Maar heel belangrijke politietaken worden stiefmoederlijk behandeld en krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Bijkomende investeringen zijn eenzijdig gericht naar nieuw materiaal en repressieve optredens. Het is belangrijk dat de politiewerking op twee benen staat, je goede contacten met de bevolking hebt en bemiddelt eer je repressie gebruikt. Als je dit verwaarloost, ga je net meer repressiewerk nodig hebben. Dan verzeil je in een spiraal die niet goed is voor de stad.”

Nog een belangrijk punt op de politieke agenda: de verkeersveiligheid in de stad. Net dinsdag kwam het nieuws naar boven dat de weerstand stijgt tegen het invoeren van meer zones 30. “De reacties tegen deze eventuele maatregel stuiten me tegen de borst”, aldus Van Besien. “Als burgemeester zal ik in de eerste plaats beschermend optreden. Ik zal nooit toestaan omdat een automobilist twee seconden sneller uit de stad wilt, dat de zwakke weggebruiker en onze kinderen hierdoor meer gevaar lopen. Daarom moet er verder ingezet worden op openbaar vervoer en het gebruik van de fiets. Je moet de infrastructuur zo voorzien dat automobilisten worden uitgenodigd en gedwongen om 30 kilometer per uur te rijden. Zorg ook voor controles zodat de mensen die de snelheidsgrens aan hun laars lappen, worden beboet.”

© BELGA

Richtprijzen voor huurwoningen

Een ander, steeds meer prominent probleem in Antwerpen stelt zich in het gebrek aan betaalbare woningen voor alleenstaanden en gezinnen die het niet zo breed hebben. “We gaan met Samen een zeer straffe strijd voeren voor betaalbare woningen”, verzekert de politicus. “Als je zoek op gaat naar huurappartementen onder de 500 euro per maand of gezinswoningen onder de 250.000 euro, ga je er maar een handvol vinden. Bij grote nieuwe ontwikkelingen in de stad willen wij steevast dat er twee derde van die woningen betaalbaar zijn. Er is ook een acuut probleem met de huidige huurmarkt. Wij stellen daarom een systeem van richthuurprijzen voor. Daarin kan je berekenen wat een billijke prijs is, zowel voor de huurder als de verhuurder. Via premies willen we verhuurders aanmoedigen om zich aan de richtprijzen te houden. Zo kijk je dat probleem in de ogen, nu wordt er niets aan gedaan.”

Collega bij Samen, Tom Meeuws (sp.a), had eind november zwaar uitgehaald naar de nauwe banden van Antwerps burgemeester Bart De Wever en het stadsbestuur met bouwpromotoren, maar kwam zelf in het oog van de storm terecht toen bleek dat hij nauwe banden onderhield met die promotoren. “Het is een nieuw jaar en we hebben dat hoofdstuk afgesloten”, is Van Besien duidelijk. “Ik heb met Samen mijn nek uitgestoken en ik geloof dat we een heel interessante stembusslag zullen krijgen. Er is geen enkel probleem met Tom Meeuws, want hij heeft zijn consultancy-activiteiten stopgezet. Ik ben niet de roeper, ik ben niet de ruziemaker maar ik ben wel degene die naar oplossingen zoekt en een burgervader kan zijn voor Antwerpen. Ik geloof dat we met alle Antwerpenaren een nog mooiere stad kunnen maken dan ze al is.”

© ISOPIX

Cordon sanitaire

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) liet zich eerder ontvallen dat Van Besien compleet tegenovergesteld is. “De burgemeester is eerder polariserend en doet al eens veralgemenende uitspraken”, vindt Van Besien. “Ik vind dat niet gepast voor een burgemeester. Hij moet de lijnen uitzetten en een veiligheidsbeleid op poten zetten. Hij moet ook een burgervader zijn en mag het wantrouwen niet voeden, want dat komt de sfeer in de stad niet ten goede.”

Wat ons leidt tot het gespreksonderwerp van het komende jaar in Antwerpen: de gemeenteraadsverkiezingen en de rol die Van Besien daar met Samen in wil vertolken. Het is duidelijk dat een coalitie met N-VA er op het eerste gezicht niet inzit. “De manier waarop N-VA de afgelopen vijf jaar de stad heeft bestuurd gaat helemaal de verkeerde richting uit. We hebben één duidelijke cordon sanitaire opgericht, met een reden. Het Vlaams Belang is veroordeeld voor racisme. Er is geen cordon sanitaire met de PVDA dus in theorie kan het, maar daarom zijn ze nog niet onze voorkeurspartner.”

Wie het dan mogelijk wel wordt, daarover licht Van Besien een tipje van de sluier. “Een coalitie met CD&V en Open Vld geniet onze voorkeur, maar het blijft afwachten wat de kiezer beslist.” Of Van Besien dan als schepen wil fungeren onder bijvoorbeeld Kris Peeters (CD&V)? “Dat is niet onze politieke agenda. Wij willen een progressief stadsbestuur op poten zetten. Onder mijn leiding.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER