Sociale woningmaatschappijen betalen steeds meer leegstandstaks

Steeds meer Vlaamse gemeenten voeren belastingen in op leegstaande woningen, en dat voelen de sociale huisvestingsmaatschappijen. In twee jaar tijd betalen ze 50 procent meer lokale belastingen, waarvan de leegstandstaks het grootste deel uitmaakt.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) aan parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) gaf.

In 2014 betaalden de 89 huisvestingsmaatschappijen samen 120.502 euro aan lokale taksen. In 2016 was dat opgelopen tot 187.306 euro, een stijging met 50 procent in twee jaar tijd.

“Dit is geen positieve evolutie”, vindt Marc Hendrickx. “Sommige huisvesters verspelen zo tienduizenden euro’s. Dat is veel geld als je weet dat de gemiddelde sociale huishuur 170 euro per maand bedraagt. Die middelen kunnen veel beter worden besteed wat mij betreft.”

Hij wil dat de maatschappijen gebruik maken van het nieuwe Vlaamse Procedurebesluit, dat snellere renovatie mogelijk maakt.

“De vertegenwoordigers van de gemeenten bij de huisvesters hebben ook hun verantwoordelijkheid: het is niet omdat deze taksen in de gemeentekas komen dat zij dit moeten laten gebeuren. Leegstand is slecht voor de gemeente én voor de huisvester”, stelt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen