Direct naar artikelinhoud
Cryptomunten

Chatapp Telegram bereidt komst eigen cryptomunt en nieuw blockchainnetwerk voor

Telegram was een van de eerste chatapplicaties die 'end-to-end-encryptie' toepaste.Beeld ANP XTRA

Gram. Zo moet de nieuwe cryptomunt gaan heten die door de chatapp Telegram op de markt wordt gebracht. Ook werkt het bedrijf aan een geheel nieuw blockchainnetwerk.

Het van oorsprong Russische Telegram, recent nog wereldwijd in het nieuws omdat het in Iran werd geblokkeerd door de zittende machtshebbers, hoopt met de uitgifte 500 miljoen dollar op te halen. Dat meldt Techcrunch, dat de hand heeft weten te leggen op de documenten waarin Telegram zijn plannen uit de doeken doet.

Volgens Techcrunch gaat het om een van de grootste ICO's (Initial Coin Offering) uit de geschiedenis. De uitgifte van nieuwe cryptomunten heeft de jongste tijd een enorme vlucht genomen omdat het een relatief eenvoudige manier is om geld op te halen voor beginnende bedrijven. De methode is echter niet onomstreden, aangezien de ICO's onder toezicht staan van regulerende instanties.

Derde generatie

De Gram moet geïntegreerd gaan worden in Telegram en zo gaan fungeren als betaalmiddel binnen de chatapp die bekendstaat om zijn privacyvriendelijkheid. De Gram voegt zich in een lange rij van cryptomunten, maar heeft als voordeel dat Telegram kan bogen op 180 miljoen gebruikers. Dit zal er volgens Telegram-oprichter Pavel Doerov toe leiden dat de munt in snelle tijd breed wordt omarmd.

Samen met de Gram ontwikkelt Telegram ook een geheel nieuw blockchainnetwerk, de achterliggende technologie waarop cryptomunten draaien. Dit zogenoemde Telegram Open Network (TON) moet het mogelijk maken om veel transacties tegelijkertijd te verwerken. Het netwerk waarop bitcoin draait, piept en knarst in zijn voegen en is feitelijk niet meer geschikt voor het doen van betalingen. Veel andere cryptomunten maken gebruik van het ethereumnetwerk, waarmee het TON volgens Techcrunch het 'derde-generatie-netwerk' zal worden.

De Gram wordt geïntegreerd in Telegram en gaat zo fungeren als betaalmiddel binnen de chatapp

Petro

De gram moet ergens in maart beschikbaar komen. Wie daar niet op wil wachten, kan terecht bij een andere nieuwe cryptomunt: de petro. Die wordt binnenkort al gelanceerd, zo kondigde Venzolaans president Nicolás Maduro vorige maand aan. Volgens persbureau Reuters zou het door hyperinflatie geplaagde Venezuela hiermee enkele miljarden willen ophalen. De waarde van de petro zou gekoppeld moeten worden aan de olieprijs.