Direct naar artikelinhoud
Economie

Michèle Sioen, CEO van textielgroep Sioen Industries, is Manager van het Jaar

Michèle Sioen ( Sioen Industries ).Beeld Photo News

Ze was al een van de machtigste vrouwen in ons land. Nu mag Michèle Sioen (52) zich ook officieel topmanager noemen. De CEO van de textielgroep Sioen Industries is verkozen tot Manager van het Jaar 2017.

Michèle Sioen ontving uit de handen van premier Charles Michel (MR) de award van Trends Manager van het Jaar. Daarmee is ze pas de derde dame uit de inmiddels 33-jarige geschiedenis van de prestigieuze titel. Ze treedt zo in de vrouwelijke voetsporen van Kinepolis-topvrouw Rose Claeys, die in 1997 samen met haar schoonbroer Albert Bert werd gelauwerd, en Martine Reynaers, van de gelijknamige aluminiumgroep, die in 2003 Manager van het Jaar werd.

Wereldspeler

“De jury prijst Michèle Sioen voor de duurzame groei van Sioen Industries in een moeilijke sector”, zegt juryvoorzitter Luc Vandewalle. Vandewalle wijst erop dat Sioen het voorbije anderhalf jaar zes overnames deed, die het marktleiderschap in diverse niches van technisch textiel opleverden of versterkten. Intussen telt Sioen 56 vestigingen in 23 landen. De groep boekt een omzet van ruim 363 miljoen euro, en stelt zo'n 3.580 mensen tewerk.

De textielgroep Sioen Industries is uitgegroeid tot een wereldspeler van formaat. Nochtans startte wijlen Jean-Jacques Sioen in 1960 bescheiden met het coaten van weefsels, met twee arbeiders in loondienst. Bij het coaten wordt textiel van een beschermend deklaagje voorzien, waardoor het bestand is tegen water, wind of bijtende chemicaliën. 

Als twintiger ziet Michèle Sioen in 1991 het familiebedrijf verwoest worden door een brand. Waarna ze helemaal van nul moeten herbeginnen. Een ervaring die ze tot vandaag meedraagt. Als haar vader in 2009 sterft aan een hartaanval verliest Michèle Sioen, die dan al zo'n vier jaar de fakkel had overgenomen, haar grote mentor. “Mijn vader zei dat je moet zorgen dat je altijd sneller draait, efficiënter produceert om voor te zijn op de concurrentie, en ziet wat de tendensen zijn, en daar zeker in mee te gaan. En we tellen hier nog elke cent”, zegt Sioen in een interview in Trends.

Haar moeder Jacqueline Zoete en zus Pascale zijn ook actief binnen het bedrijf. Haar andere zus, Danielle, zetelt wel in de raad van bestuur, maar legt zich toe op het ontwerpen van een eigen juwelencollectie. 

Ruim netwerk

Het grote publiek zal haar wellicht beter kennen als voormalig voorzitster van het Verbond van Belgische Werkgevers (VBO). Daar was ze ook al de eerste vrouwelijke voorzitter in die notoire mannenclub.

'Een bedrijf is geen onemanshow, maar een team'
Michèle Sioen (Manager van het Jaar)

Sioen studeerde economische wetenschappen in Antwerpen en verdiende eerder al haar strepen als voorzitter van het Sociaal College binnen wat toen nog Febeltex heette. Vanuit die positie gaf ze mee vorm aan alle sociale thema's en de CAO-onderhandelingen binnen de textielsector. Iets wat haar als VBO-voorzitter van pas kwam tijdens de sociale onderhandelingen binnen de Groep van Tien, het overlegorgaan van werkgevers en vakbonden. "Het is een competente, zelfs warme vrouw, die er echter niet voor terugdeinst om knopen door te hakken. Zelfs als die keihard zijn", klinkt het in vakbondskringen. 

Voorts heeft ze bestuursmandaten in onder meer Proximus en D'Ieteren. Ze zetelt ook in het bestuur van de Koningin Elizabethwedstrijd, en werd onlangs nog aangesteld als voorzitter van de pas opgerichte stichting KANAL. Dat is de nieuwe cultuurpool die het Brussels gewest wil uitbouwen rond de voormalige Citroëngarage aan het Saincteletteplein.

Een vrouw met een ruim netwerk op zowel economisch, politiek als maatschappelijk front. Sioen is gehuwd met de projectontwikkelaar Marnix Galle, van Immobel. Een heus powerkoppel. Ze geeft toe gulzig te zijn naar nieuwe ervaringen. “Ik doe graag gevarieerde zaken. Het is belangrijk om te zien wat elders gebeurt. Ook hier in mijn bureau zit ik zelden alleen. Veel zaken worden in teamverband beslist. Een bedrijf is geen onemanshow, maar een team”, stelt Sioen, die hoopt haar bedrijf ook binnen tien jaar nog te leiden.