© Elke Lamens

In dit mooie kerkje kan je binnenkort trouwen: “Hoog tijd dat we het openstellen”

De gemeente pompt 30.000 euro in de dringende restauratie van de Sint-Theobalduskapel op de Tilburgbaan. Na de renovatie kunnen er weer huwelijken worden voltrokken.

ella

Omdat het kapelletje, dat in de volksmond De Locht wordt genoemd, sinds 1986 een geklasseerd monument is in een beschermd dorpsgezicht, moet de restauratie volgens procedures verlopen. De procedure start met de opmaak van een beheersplan, dat ter goedkeuring moet worden voorgelegd bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

“We hadden de kapel al vroeger willen aanpakken, maar door de nieuwe Vlaamse regels, is het een lange lijdensweg geweest”, zucht burgemeester Luc Aerts (CD&V).

Op 13 december vorig jaar kreeg de gemeente de langverwachte goedkeuring van het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Nu kunnen we verder, eerst met een stabiliteitsonderzoek, de opmaak van een lastenboek en, op basis daarvan, een aanbesteding. Bedoeling is dit jaar al met de eerste werken te kunnen starten.”

Open voor publiek

De werken zullen wellicht gefaseerd verlopen, want er is heel wat te restaureren. Op een lijst van drie bladzijden staan onder meer de glasramen, het dak, voegwerk, vochtproblemen waardoor het bezetsel in de kapel loskomt, riolering en reinigen buitengevel.

En na restauratie? Het is al de derde keer dat de kapel wordt gerestaureerd. Dat gebeurde eerder al in 1948 en begin jaren tachtig. Daarna bleef het kerkje telkens dicht voor het publiek. “Dat was nu ook een grote bekommernis”, bekent Aerts.

Het kapelletje, dat eigendom is van kerkfabriek Sint-Michiel, zal na de restauratie opnieuw worden opengesteld voor het publiek. “Dat is de beste garantie voor een behoud van de restauratie”, leest de burgemeester tot grote tevredenheid in het beheersplan.

De kerkfabriek zal de kapel gebruiken voor huwelijken, dopen en concerten in beperkte kring. De mooie groene omgeving is daarbij een grote troef. “Het is een van de mooiste plekjes van Brecht en het wordt hoog tijd dat we dat openstellen”, meent de burgemeester.

Maar om het comfort van de bezoekers aan de Sint-Theobalduskapel te verhogen moeten er onder meer verwarming en stoelen komen. Of die 30.250 euro van de gemeente zal volstaan is nog maar de vraag. “Dit is een eerste raming. Het is wachten op de aanbesteding om de definitieve kost te kennen.”