Onderzoek naar dubbele moord afgerond: Oliver Bolte mogelijk naar assisen

© smb

Het onderzoek naar de dubbele moord die Oliver Bolte (43) uit Blankenberge pleegde, is afgerond. Dat stelt zijn advocaat Olivia Delille. Het is wachten op een mogelijke verwijzing naar (wellicht) het hof van assisen.

Tim Lescrauwaet

Tien maanden na de dubbele moord in Blankenberge en Zeebrugge is het onderzoek gedaan. Oliver Bolte (43) bekende zowel de moord op zijn kameraad Norbert Bocher (49) als op zijn eigen moeder Renate Bolte (72). Alleen over het tijdsverloop bestond nog wat onduidelijkheid. De verklaringen van de moordenaar strookten namelijk niet helemaal met de bevindingen van de wetsdokter. “Maar daar ga ik voorlopig geen commentaar op geven”, zegt zijn advocaat Olivia Delille.

Zichzelf aangegeven

Op 7 maart vorig jaar trof een groep mountainbikers de zwaargewonde Norbert Bocher aan op een jaagpad in Zeebrugge. Hij was er even voordien met twee kogels neergeschoten door zijn kameraad Oliver Bolte. De man overleed uiteindelijk in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Kort nadien werd de brandweer opgeroepen voor een brand in een appartement in de Koninginlaan in Blankenberge. Daar werd het verkoolde lichaam van de bewoonster Renate Bolte aangetroffen. Van haar zoon Oliver was op dat moment geen spoor.

Euthanasie

Drie dagen later ging hij zichzelf toch bij de politie aangeven. Hij legde verschillende verklaringen af, maar gaf toch toe dat hij beide personen om het leven had bracht. Volgens hem was zijn moeder zodanig ziek geworden dat ze hem vroeg om haar te helpen bij het plegen van euthanasie. Via zijn kameraad Norbert kocht hij pillen die daarvoor moesten zorgen. Maar volgens hem bleken die niet krachtig genoeg en begon zijn moeder te schokken. Daarom bracht hij haar met verschillende messteken om het leven. Uit wraak voor het mislukte plan en de verkeerde pillen sprak hij met zijn kameraad af. Op het jaagpad schoot hij hem uiteindelijk dood.

Tijdens een reconstructie toonde Bolte al hoe alles volgens hem precies ging. Hij vertelde de speurders ook waar ze enkele wapens die hij dumpte terug konden vinden. Sinds de dubbele moord zit hij in de cel. Even kwam hij door een procedurefout bijna vrij, maar daar werd via een achterpoortje een stokje voor gestoken.

Assisen

Bolte verscheen dinsdagochtend opnieuw voor de Brugse raadkamer. Die besloot om hem twee maanden langer aan te houden. Wellicht zal de moordenaar binnenkort naar het hof van assisen doorverwezen kunnen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen