Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zuid-Afrikaanse president stelt anticorruptiecommissie aan

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft op vraag van Justitie een onafhankelijke commissie aangesteld die beschuldigingen van corruptie tegen zijn regering moet onderzoeken. Ā 

De beschuldigingen zijn van dergelijke omvang dat geen verdere vertraging kan worden geduld, verklaarde Zuma. Hij geeft daarmee gehoor aan een schikking van het grondwettelijk hof van december, dat hem tot midden januari de tijd gaf om een onafhankelijke commissie aan te stellen. Het grondwettelijk hof heeft rechter Raymond Mnyamezeli Mlungisi Zondo tot leider van de commissie benoemd, aldus Zuma.

Een onderzoeksrapport van de onafhankelijke anticorruptiecel had eind 2016 al zware beschuldigingen tegen Zuma en zijn regering geuit. De staatsleider zou bijvoorbeeld bevriende ondernemers onrechtmatig hun invloed hebben laten aanwenden bij de benoeming van ministers en topmanagers in staatsbedrijven.

Zuma had nog geprobeerd de publicatie van het rapport tegen te houden. Hij weigerde daarna ook om de aanbevelingen van de anticorruptiecel om te zetten en een slagvaardige onderzoekscommissie aan te stellen. De oppositie richtte zich vervolgens tot het grondwettelijk hof.

Meest gelezen