© put

Meer en meer bedrijven stoppen met zoeken naar medicijn tegen alzheimer

Steeds meer bedrijven staken hun onderzoek naar medicijnen tegen alzheimer. Pfizer, een van de grootste medicijnfabrikanten ter wereld, is de volgende in het lijstje.

JaTi

Na farmagiganten Eli Lily in 2016, Merck in februari 2017 en Axovant in november vorig jaar stopt nu ook Pfizer zijn strijd tegen alzheimer. De driehonderd betrokken onderzoekers worden de laan uitgestuurd.

Volgens Geneticaprofessor Christine Van Broeckhoven van UAntwerpen gaat het gedeeltelijk door het hoge kostenplaatje. “Ze zijn een commercieel bedrijf en hebben een korte termijn: ze moeten produceren. Het moet wat opleveren”, zegt Van Broeckhoven woensdag in De Morgen.

“Iedere patiënt is anders”

© Photo News

Volgens de UA-professor moeten bedrijven stoppen met zich enkel te richten op één enkele hypothese, namelijk dat alzheimer vrijwel volledig wordt veroorzaakt door eiwitophopingen in het brein. “Iedere patiënt is anders”, zegt Van Broeckhoven. “Je kunt alzheimer krijgen via verschillende routes. Er is niet één boosdoener.”

Meer middelen en investeringen kan (sneller) voor een oplossing zorgen. “Enerzijds is er de complexiteit van het onderzoek, je weet niet waar het eindigt en hoe hoog de kostprijs uiteindelijk oploopt. Anderzijds praat je over voornamelijk oude mensen die niet meer werken. In hen investeren lijkt economisch niet interessant. Dat is natuurlijk niet juist, binnenkort is een op de drie ouder dan 65”, besluit Van Broeckhoven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER