© BELGAIMAGE

Waarom José Mourinho telkens weer zijn frustraties kwijt moet

José Mourinho (54) heeft het weer zwaar te pakken. Geen dag gaat voorbij zonder een nieuwe giftige uithaal van The Special One naar iets of iemand die hem enerveert. Kop van Jut is deze keer Chelsea-coach Antonio Conte. De coach van Manchester United moet stoom aflaten omdat de titelrace in Engeland nu al gelopen is.

Bart LAGAE

Moet Arsène Wenger zich zorgen maken? Niet langer hijzelf, maar Antonio Conte lijkt de nieuwe “beste vijand” te worden van José Mourinho. Jarenlang was de Fransman het favoriete doelwit van de plagerige Mourinho. Arsenal-manager Wenger moest niets hebben van de nouveaux riches aan de andere kant van de stad en liet dat iets te graag merken. Elke opmerking over de oneerlijke financiële concurrentie van Chelsea werd genadeloos gecounterd door Mourinho. Keer op keer slaagde de Portugees erin Wenger uit zijn tent te lokken en verbaal een veeg uit de pan te geven.

Tot januari 2018. Het nieuwe jaar is amper tien dagen ver of Mourinho en Conte hebben elk al twee keer gemene dingen over elkaar gezegd. Het begon met de opmerking van Mourinho dat “het niet is omdat ik me niet gedraag als een clown langs de lijn dat ik mijn passie verloren heb”. Die opmerking was indirect gericht naar Conte, zijn opvolger bij Chelsea.

Conte antwoordde dat Mourinho last had van “seniele dementie”. “Hij is blijkbaar vergeten wat hij zelf in het verleden heeft gedaan. Als hij ruzie wil, kan hij ze krijgen.”

Meer was niet nodig voor Mourinho om er weer een schep bovenop te doen. Bij de volgende publieke gelegenheid zette hij Conte opnieuw voor schut. “Ik heb de Chelsea-manager niet nodig om te zeggen welke fouten ik in het verleden heb gemaakt of in de toekomst zal maken. Ik zeg alleen dat ik nooit geschorst zal worden voor matchfixing.” Mourinho verwees daarbij naar een veroordeling voor wedstrijdfraude bij zijn ex-club Siena. Conte werd vier maanden geschorst omdat hij over de fraude wist, maar gezwegen had.

Conte zei gisteren dat hij “niet zal vergeten” wat Mourinho gezegd heeft. Het eerstvolgende duel tussen Manchester United en Chelsea, op 25 februari, belooft nu al explosief te verlopen.

Titelstrijd is gelopen

Naar een reden voor zoveel venijn van Mourinho is het niet ver zoeken. Telkens als de Portugees sportief in moeilijke papieren zit, probeert hij zich verbaal te laten gelden. En dat is ook nu weer zo. Manchester City staat vijftien punten los aan de leiding in de Premier League. De titelrace lijkt nu al gelopen en dat is een serieuze blamage voor de trainersreputatie van Mourinho. Tot dusver won hij de titel in het tweede seizoen bij elk van de grote teams waar hij werkzaam was: Porto, Chelsea (twee keer), Inter en Real Madrid. Om met Nieuwjaar al helemaal uit het spoor van City te zijn verdwenen, is om depressief van te zijn. En dus moet Mourinho zijn frustraties kwijt.

Opmerkelijk is dat City-coach Guardiola zich ver van elke discussie houdt. De sportieve strijd is gestreden en hij hoeft niet in de clinch te gaan met Mourinho. Maar de Spanjaard zwijgt ook omdat hij het verbaal nooit kan halen van de Portugees. Volgens zijn entourage nam hij na Barcelona een sabbatjaar omdat zijn rivaliteit in Spanje met Mourinho hem emotioneel had uitgeput. Zo bekeken valt er voor Mourinho misschien nog iets te winnen dit jaar.