© Shutterstock

Kinderartsen waarschuwen voor ingeslikte kleine batterijen: "Het kan gruwelijk misgaan"

Als baby’s of peuters knoopbatterijen - van die kleine, platte batterijen die onder meer in speelgoed zitten - inslikken, kunnen ze levenslange schade ondervinden aan vitale organen. Dat meldt een Nederlandse kinderarts op Twitter.

vwh

Vorige zaterdag stuurde de Nederlandse kinderarts Lissy de Ridder een verontrustende tweet de wereld in. Daarin stond dat ze alleen al in de week ervoor drie knooppbatterijen uit de slokdarm van baby’s en peuters had moeten verwijderen. “De schade is ernstig en levenslang bij een van de patiëntjes. Dit is een individuele en maatschappelijke ramp. Ouders, wees alsjeblieft gewaarschuwd”, stond er te lezen. De tweet werd meer dan achtduizend keer gedeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Deze batterijen, die steeds vaker voorkomen in allerlei gadgets, zijn zo groot als een muntstuk en zien er glimmend uit. Volgens de specialiste is dat net heel aantrekkelijk voor kleine kinderen, die de neiging hebben om van alles in hun mond te steken. “De gevolgen zijn soms desastreus. Het kan gruwelijk misgaan”, klinkt het in wetenschappelijk magazine Eos.

Interne brandwonden

Als de batterij wordt ingeslikt en in de maag terechtkomt, is er doorgaans geen groot probleem en verlaat ze het lichaam weer via de stoelgang. De problemen beginnen als ze klem komt te zitten in de slokdarm. Dan kunnen er lekken ontstaan, waardoor een elektrische lading vrijkomt. Die lading kan dan weer tot interne brandwonden en perforaties leiden. In het ergste geval, worden de vitale organen in de buurt van de slokdarm ernstig beschadigd. De Ridder maakte onlangs mee dat een kindje doodbloedde na gaatje in de aorta. Bij een ander jong patiëntje werd de halsslagader geperforeerd, met een gedeeltelijke verlamming tot gevolg.

Geen paniek

Medische cijfers uit de Verenigde Staten tonen aan dat er sinds 1990 dubbel zoveel spoedopnames zijn door ingeslikte batterijen. Sindsdien is het aantal ernstige complicaties maar liefst verzevenvoudigd. Ook bij ons komt het voor, maar bij het Antigifcentrum hebben ze geen cijfers omdat het moeilijk is om alle gevallen - ook die met goede afloop - in kaart te brengen. Het centrum roept op om niet te panikeren en je kind gewoon goed in de gaten te houden. Als je denkt dat het een batterij inslikte, ga dan voor alle veiligheid meteen naar het ziekenhuis om een röntgenfoto te laten maken.

“Het is zo dat zo”n batterij behoorlijk dicht zit. Het wordt pas een probleem als ze blijven steken en de metalen wand wordt afgebroken. Knoopbatterijen blijven wel makkelijk kleven aan de wand van de slokdarm. Hoe groter de batterij, hoe groter het risico. De batterijen geven dan lokaal een klein elektrisch stroompje dat brandwonden veroorzaakt. In sommige gevallen - met de nadruk op sommige - zijn de wonden zo erg dat ze al na enkele uren tot een perforatie leiden.”

Extra tips van het Antigifcentrum

- Als de batterij in de slokdarm zit, moet de arts ze verwijderen met een endoscoop. Zit ze in de maag, dan kan men rustig afwachten tot de batterij via de stoelgang wordt uitgescheiden. In de meeste gevallen gebeurt dit binnen de 4 tot 5 dagen. Als de batterij niet wordt uitgescheiden, moet een tweede radiografie genomen worden.

- Zit de batterij vast in de darmen, dan zal de arts een vezelrijk dieet of laxerend middel voorschrijven om de eliminatie te bespoedigen. Lukt dat niet, dan zal ze door een arts moeten verwijderd worden.

- Heeft je kind de batterij in de neus gestoken? Dan moet ze er snel weer uit. Anders stijgt de kans aanzienlijk op lokale weefselbeschadiging. Raadpleeg bij twijfel een neus-, keel- en oorarts.

- Let er bij de aankoop van speelgoed of huishoudapparaten op dat de batterijhouder alleen kan geopend worden met behulp van een schroevendraaier of een muntstuk.

Wissel geen batterijen in het bijzijn van kinderen. En bewaar oude en nieuwe batterijen altijd buiten hun bereik.

Meer informatie: www.antigifcentrum.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer