© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

thumbnail: null
thumbnail: null

Culinair genieten en tijdens Open Monumentendag

Monumenten kijken, culinair proeven en blitse mannenmode dat zijn de drie ingrediënten voor een topdag op zondag 11 september op de Grote Markt in Sint-Truiden. De oude monumentale gevels van de gebouwen en het pas gerestaureerd stadhuis op de Grote Markt zijn de blikvangers van deze editie van Open Monumentendag. Bezoekers kunnen die dag ook terecht aan 12 gastronomische eet- en drankstanden onder de Belforttoren tijdens Haspengouw Culinair en de winkels zijn open van 14u tot 18u voor het mannenmode weekend ‘Men City Day’.

Jozef Croughs

De eerste verdieping van het stadhuis, dat na een jarenlange interieurrestauratie terug in gebruik werd genomen, vormt het hoogtepunt van deze Open Monumentendag. Zowel op zaterdag als zondag kan men er terecht, ook voor een exclusief kijkje op de zolders van het gebouw, die nooit eerder voor het publiek toegankelijk waren.” Naast het stadhuis staan ook de 47 historische gevels rondom de Grote Markt in de kijker.

Culinair

Op de Grote Markt verzamelt de culinaire top van Haspengouw. 12 gastronomische proeverijen met top-koks presenteren het beste van wat Haspengouw te bieden heeft. Haspengouw en Sint-Truiden hebben immers een lange traditie als het op goede smaak aankomt. “De hele regio heeft een wereldreputatie voor uitstekende landbouwproducten en in het bijzonder voor vers fruit, met de beste aardbeien, kersen, appelen, peren en pruimen. Het wordt een uitgebreid aanbod van hoogstaande gerechtjes met onze streekproducten. De beste restaurants van Haspengouw bieden hun hapjes aan betaalbare prijzen (vanaf 5 euro) aan met wijnen per glas, geselecteerd op kwaliteit en toegankelijkheid,” weet Pascal Vossius, schepen voor evenementen en lokale economie.

De deelnemende partners van Haspengouw Culinair zijn L’Angelo Rosso, De Fakkels, Aen de Kerck van Melveren, Coco Pazzo, Herestraat 2, Hoeve Roosbeek, Stadt van Luijk en Patisserie Emmanuel Verboven uit Sint-Truiden, De Weijers Hoven uit Hoeselt, Monde Vino uit Borgloon en restaurant Magis en wijnhuis Christiaens uit Tongeren. Alle restaurants staan vermeld in de prestigieuze Michelingids of Gault&Millau, of zijn lid van Les Disciples d'Escoffier.

Men City Day

Ook Men City Day, een organisatie van Trud’Or is intussen aan zijn vijfde editie toe. Op zondag 11 september zijn de winkels open van 14u tot 18u. De handelaars verwennen dit keer hun mannelijke klanten. Daarnaast tappen tien cafés bier aan 1,5 euro in de unieke gepersonaliseerde Men City Day-glazen.

JCr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer