Direct naar artikelinhoud
#metoo

Chris Lomme herhaalt kritiek op #MeToo: “Loop niet met je blote tieten rond”

Chris LommeBeeld BELGA

Actrice Chris Lomme heeft stevige kritiek gegeven op de #MeToo-discussie bij radiozender Joe. "Loop verdomme niet met je blote tieten rond." In deze krant stelde de actrice dat "er geflirt moet blijven worden."

Lomme uitte haar kritiek naar aanleiding van een open brief van onder meer de Franse actrice Catherine Deneuve. Zij stelt samen met een reeks prominente Franse vrouwen dat mannen het recht hebben om vrouwen (proberen) lastig te vallen. "Verkrachten is een misdaad. Maar aanhoudend of op een onhandige manier versieren is dat niet", aldus Deneuve in de open brief. 

Lees hier de volledige brief uit Le monde.

'Als vrouwen met hun kont bloot lopen, dan is er een soort sensualiteit die vrijkomt'
Chris Lomme

“Ik had vroeger veel succes, want ik was wel een mooi meisje, en als je wordt nagefloten, dan streelt dat natuurlijk je ijdelheid”, aldus Lomme bij Joe. Ze benadrukt dat ze het heel belangrijk vindt dat vrouwen erover durven praten wanneer het misloopt. "Dit moet aangeklaagd worden, maar dat wil niet zeggen dat heel de maatschappij zo is en dat mannen ook niets meemaken."

Flirten of misbruik

Voor de actrice is er een duidelijk verschil tussen flirten en grensoverschrijdend gedrag. "In Spanje kan je nageroepen worden met 'guapa' (mooi meisje, red.). Dat vinden wij fijn, dat is een feit. Maar tussen het flirten en neuken is er een verschil. Wij lokken toch ook uit en flirten toch ook. Maar tussen flirten en verplicht neuken, is er een groot verschil. Dat is bij mij nooit gebeurd. Ik geef hem meteen een stamp in zijn kloten."

Lomme stelt dat als vrouwen het uitlokken, ze het geflirt moeten kunnen aanvaarden. "Als vrouwen met hun kont bloot lopen, dan is er een soort sensualiteit die vrijkomt. Dan moet je dat aanvaarden. Lok het niet uit, verdomme. Loop niet met je blote tieten rond."

'Wie slachtoffer wordt, moet zich kunnen verdedigen. Maar er moet geflirt blijven worden'
Chris Lomme

Bij De Morgen stelde de actrice dat ze zich naar eigen zeggen nooit geërgerd heeft aan het gedrag van mannen. "Wie me verveelde, had het wel geweten. Misschien heb ik geluk gehad. Wie slachtoffer wordt, moet zich kunnen verdedigen. Maar er moet geflirt blijven worden. Op voorhand zeggen 'mannen zijn vervelend', dat is geen houding. We moeten niet plots gaan oppassen hoe we ons moeten gedragen."