Homans sceptisch over app tegen seksuele intimidatie

© Photo News

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) plaatst kanttekeningen bij het Brusselse plan om een app te lanceren waarop mensen (seksuele) intimidatie op straat kunnen melden, al wil ze wel de resultaten afwachten. Volgens Homans zou de app ‘no-gozones’ voor vrouwen kunnen creëren.

rdc

Uit een studie van de universiteit Gent op vraag van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) blijkt dat bijna negen op de tien vrouwen in Brussel al geconfronteerd werden met een vorm van seksuele intimidatie. Een op de drie ondervindt daar nog elke dag negatieve gevolgen van.

Om de strijd tegen seksuele intimidatie op te krikken, wil Brussel binnenkort een app lanceren. Op die app zullen slachtoffers of getuigen gevallen van intimidatie kunnen melden. Daarnaast komen er zogenaamde ‘street angels’, vrijwilligers die zich ter plaatse begeven wanneer iemand aangeeft zich bedreigd te voelen.

‘Benieuwd’

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) is benieuwd naar de resultaten van de Brusselse app, maar heeft er tegelijk ‘toch heel wat vragen bij’. Dat antwoordde ze woensdag in het Vlaams Parlement op een vraag van Ann Brusseel (Open VLD).

‘Als je van slechte wil bent, kan je via de app een bepaalde wijk of straat in slecht daglicht stellen’, aldus Homans. ‘De app zou ook “no-gozones” voor vrouwen kunnen creëren. Moeten vrouwen dan gestraft worden voor het gedrag van mannen? Ik denk van niet’, klinkt het.

Eerder had Debaets echter al laten weten dat zo’n zones er volgens haar niet zouden komen. Volgens haar blijkt uit het Parijse voorbeeld dat de meldingen van overal kwamen, soms uit onverwachte (bijvoorbeeld dure) buurten.

Versnippering

Verder ziet Homans een te grote versnippering niet zitten. ‘Moet elke regio nu apart een app gaan ontwikkelen? Want stel dat ik in Antwerpen woon en ik word daar lastiggevallen, dan moet ik de Vlaamse app gebruiken. Als ik in Brussel ben, moet ik de Brusselse app gebruiken. Word ik in Luik aangevallen, dan moet ik de Luikse app gebruiken.’

De N-VA-minister gelooft daarom meer in ‘gebiedsdekkende’ initiatieven zoals die van haar federale collega Zuhal Demir (N-VA), die enkele maanden geleden de campagne ‘Ik grijp in’ rond hetzelfde thema lanceerde.

‘Ik ben het volkomen met u eens’, reageerde vraagsteller Ann Brusseel. Ook de Open VLD-politica wil geen ‘versnippering’. ‘Ik heb geen drie apps nodig’, aldus Brusseel. Volgens haar is er geen ‘mirakeloplossing’ en moet het probleem ‘als maatschappij’ aangepakt worden, gaande van getuigen tot ouders en overheid.