Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Trump wil "op gepaste moment" praten met Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump schudt de hand van zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in.Beeld REUTERS

De Verenigde Staten staan, "op een gepast moment en onder de juiste omstandigheden" open voor gesprekken met Noord-Korea. Dat liet het Witte Huis weten na een telefoongesprek tussen president Donald Trump en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in.

Vertegenwoordigers van Seoul en het dictatoriaal bestuurde buurland spraken dinsdag al uitgebreid met elkaar. Trump zei volgens een Zuid-Koreaanse verklaring "dat er geen militaire ingreep zal plaatsvinden terwijl gesprekken worden gevoerd tussen de Korea's".

"Beide leiders (Trump en Jae-in, red.) voorzien dat de huidige Koreaanse gesprekken automatisch kunnen leiden tot gesprekken tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea", staat in het statement te lezen. Trump zou gezegd hebben "op het gepaste moment en onder de juiste omstandigheden" open te staan voor gesprekken met Kim Jong-un. 

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in gesprek met Amerikaans president Donald Trump.Beeld EPA

In de verklaring doet Trump het eerdere nieuws van The New York Times over een mogelijke 'bloedneusaanval' ook af als "compleet fout". De bedoeling daarvan zou zijn om via een goed gerichte aanval Kim Jong-un te dwingen zijn kernwapenprogramma op te geven. 

Trump zei ook dat vicepresident Mike Pence de delegatie aanvoert die naar de Olympische Spelen gaat in Pyeongchang. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder dat er nog geen plannen zijn voor een ontmoeting tussen de eigen delegatie en de Noord-Koreanen. Zij hebben kenbaar gemaakt ook een afvaardiging naar de Spelen te willen sturen.

Die nieuwe, diplomatische toon van Trump over Noord-Korea verbaast, gezien zijn eerdere uitspraken over Kim 'Rocket Man' Jong-un. Eerder op de dag verbaasde hij al door zijn gedisciplineerde pogingen een akkoord te vinden tussen Democraten en Republikeinen over migratie. Verschillende waarnemers opperden toen dat Trump en zijn medewerkers nu elke kans grijpen om het beeld uit het ophefmakende boek Fire and Fury van een incapabele en zelfs domme president uit de wereld te helpen.