Direct naar artikelinhoud
Burgeroorlog

Zwermen drones vallen Russische bases aan in Syrië, maar niemand weet wie ze stuurt

Een van de drones die een Russische basis aanviel.Beeld AFP

Russische bases in Syrië werden begin deze maand blootgesteld aan een reeks mysterieuze aanvallen - waaronder een aanval uitgevoerd door een zwerm miniatuurdrones. Het Russische ministerie van Defensie Rusland heeft geen idee wie erachter zit, al verdenkt het de VS van betrokkenheid. 

Het meest recente, en meest opvallende, incident vond plaats op de Russische luchtmachtbasis Khmeimim, aan de Syrische kust. Tien drones volgepakt met explosieven daalden plotseling neer op de basis. Een dag eerder, op 5 januari, werd de nabijgelegen Russische marinebasis in Tartus door drie drones op vergelijkbare wijze bestookt.

'De toestellen werden vermoedelijk aangestuurd van op meer dan 50 kilometer, met behulp van een modern GPS-geleidingssysteem'
Russische ministerie van Defensie op Facebook

De aanvallen hebben geen schade berokkend. Een 'klassieke' mortieraanval op de luchtmachtbasis doodde begin deze week wel twee Russische soldaten. Het Russische ministerie van Defensie stelt dat het drie van de 'luchtdoelen met onbekende identiteit' heeft weten te vangen. Zeven werden neergeschoten en de drie overige drones - bij de marinebasis - explodeerden na te zijn neergestort in de buurt van hun doelwit. 

Volgens Rusland is het de eerste keer dat 'terroristen' gebruik hebben gemaakt van een massale drone-aanval. "De toestellen werden vermoedelijk aangestuurd van op meer dan 50 kilometer, met behulp van een modern GPS-geleidingssysteem", aldus het ministerie in een bericht op Facebook.  

Woensdag kondigde het ministerie aan dat de lanceerlocatie van de drones zich bevond in de zuidwestelijke regio van Idlib, een provincie die wordt gecontroleerd door verschillende rebellengroepen. Volgens Rusland zijn ook Turkse strijdkrachten aanwezig in de regio. Ankara heeft al een brief ontvangen waarin het door de Russen wordt gewezen op zijn verplichtingen "om de naleving van het staakt-het-vuren te verzekeren."

Verenigde Staten

Rusland verwees impliciet naar betrokkenheid van de Verenigde Staten. Een Amerikaans spionagevliegtuig zou volgens de Russen niet geheel toevallig in de buurt zijn geweest tijdens de aanvallen. "Bovendien moeten de aanvallers wel hulp hebben gekregen van landen met hoogtechnologische mogelijkheden."

De VS ontkennen stellig iets met de aanvallen te maken te hebben. Niemand heeft de drone- of mortieraanvallen opgeëist.  Jennifer Cafarella, onderzoeker bij het in de VS gevestigde Institute for the Study of War, stelt in The Washington Post dat de aanvallen vragen opwerpen over de bewering van Rusland dat de Syrische burgeroorlog ten einde is. Volgens haar zijn dit soort incidenten het bewijs dat "degene die deze aanvallen uitvoerde, nog altijd het Syrische regime en Rusland pijn kan doen."