Direct naar artikelinhoud
Politiek

Premier Michel vandaag op de rooster over Sudan-kwestie: mogen we vuurwerk verwachten?

Theo Francken tijdens een speciale zitting over de kwestie voor de feestdagen.Beeld BELGA

Na een kerstvakantie vol debat over de positie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wordt premier Charles Michel (MR) voor het eerst aan de tand gevoeld in het parlement. Zegt hij meer dan wat hij al op Facebook postte?

Moet Theo Francken ontslag nemen als staatssecretaris? Het politieke debat leek sinds eind december maar rond één vraag te draaien, vandaag beslist het parlement over de kwestie. Er ligt immers een motie van wantrouwen ter stemming tegenover de staatssecretaris. Maar vooral: de premier zal voor het eerst aan de tand gevoeld worden in het parlement.

'Wij willen opheldering over de kern van de zaak'
Groen-fractieleider Kristof Calvo

Moeten we vuurwerk verwachten? De dreiging dat staatssecretaris Francken ontslag moet nemen, is geweken. Hoewel CD&V-voorzitter Wouter Beke had gehint dat ministers uit zijn partij voor minder waren opgestapt, duwt CD&V niet door. Alle regeringspartijen, dus ook CD&V, zullen de motie verwerpen.

Toch mag de premier zich aan een spervuur aan vragen verwachten. "Wij willen opheldering over de kern van de zaak", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. Francken krijgt kritiek vanwege de samenwerking met Sudan om mensen naar hun land terug te wijzen. Ambtenaren van het Afrikaanse land kwamen naar België om migranten te identificeren die waren opgepakt in het Brusselse Maximiliaanpark. Er doken getuigenissen op dat zij bij hun terugkomst werden gefolterd. "Wat ons betreft kan die samenwerking met Sudan niet herhaald worden", zegt Calvo. "Ik had graag duidelijkheid van de premier gehad."

'We gaan geen nieuw verhaal vertellen'
Omgeving premier Michel

De regering heeft nu een onderzoek gelast: worden teruggewezen migranten gefolterd? Lopen de uitwijzingen volgens de internationale regels? De officiële lijn van de regering is dat de resultaten afgewacht moeten worden voor er verdere verklaringen komen.

"Ik vraag een degelijk onderzoek", zegt Nahima Lanjri, Kamerlid van CD&V. "Op basis daarvan is het belangrijk conclusies te trekken. Voor ons is het belangrijk dat de ondervragingen door zo'n buitenlandse missie telkens gebeuren met een tolk erbij. Dat zou nu mogelijk niet gebeurd zijn." Ook zou er een soort van commissie met experts kunnen komen die rapporteert aan het parlement.

'Je kan discussiëren over stijl, maar over het beleid is iedereen het nog eens'
N-VA-fractieleider Peter De Roover

Open Vld drijft de zaak evenmin op de spits, al heeft fractieleider Patrick Dewael vragen bij de stijl van Francken. "Als je zo'n delicate opdracht vervult, waarom dan nodeloos provoceren en polariseren?", vroeg hij zich in september al af toen de Sudanese identificatiemissie werden aangekondigd.

Premier Michel maakt zich weinig zorgen. "We gaan geen nieuw verhaal vertellen", klinkt het in zijn omgeving. Vorige week publiceerde hij een statement op Facebook om de crisis te bezweren. Daarin maakte hij duidelijk dat Francken zich altijd heeft gehouden aan het beleid van de regering. Dat wordt de kern van zijn boodschap in het parlement.

Premier Michel maakt zich weinig zorgen: 'We gaan geen nieuw verhaal vertellen.'Beeld Photo News

Liegen is doodzonde

Maar wat vooral gevoelig lag: Francken had de premier net voor de kerstvakantie verkeerd ingelicht over een mogelijke nieuwe repatriëring naar Sudan. Liegen is een doodzonde in de politiek. Maar ook die zonde is uitgewist. "Hij heeft niet de volledige waarheid verteld", stelde Michel vergoelijkend in een radio-interview.

"Er is veel gezegd en geroepen de afgelopen dagen" besluit N-VA-fractieleider Peter De Roover. "Maar nieuwe feiten zie ik niet. Je kan discussiëren over stijl, maar over het beleid is iedereen het nog eens."

Francken was gisteravond niet meer bereikbaar voor commentaar.